Amazon zet duizenden robots in voor orderpicking

Logistiekprofs op 24 november 2014 | 2 minuten leestijd

Amazon zet in aanloop naar de feestdagen zo’n vijftienduizend robots aan het werk in zijn e-fulfilment centra. Vorig jaar werden er op Black Friday, voor Amerikaanse retailers de drukste dag van het jaar, 426 items per seconde bij Amazon besteld. De retailer zegt daarom wel gebruik te moeten maken van robots. "Ze werken nu eenmaal sneller dan mensen", aldus Dave Clark, senior vice president bij Amazon. De robots rijden rekken met daarop de bestelde producten rond. De rekken worden door de robot bij een ‘levende’ werknemer gebracht, die zich vervolgens over het verpakken van de bestelling ontfermt. 

Werknemers blijven op dezelfde plek
Volgens Amazon is het efficiënter wanneer werknemers op één vaste plek blijven staan. De werknemers hoeven niet door het magazijn te dwalen, want dat doen de robots voor hen.

Besturing door bar-codes
De oranje robots zijn met het formaat van een koffer weinig intimiderend. De robot kan per dag zo’n 19 kilometer afleggen en worden bestuurd door bar-codes die op de vloer geplaatst zijn. Ze zijn ontwikkeld door Kiva System, een bedrijf dat in 2012 door Amazon werd gekocht.

Op onderstaande video wordt getoond hoe de robots te werk gaan.