Amazon zet bestellingen in twee minuten klaar

Logistiekprofs op 18 August 2017

Amazon bezorgde al binnen het uur, maar doet daar nu een schepje bovenop. De internetgigant komt met een logistiek concept waarbij klanten hun bestellingen binnen twee minuten kunnen ophalen. 

Dat meldt Amazon op haar website. De webwinkel test de service, genaamd Instant Pickup, momenteel op vijf universiteiten. Prime-abonnees die online een bestelling plaatsen kunnen deze twee minuten later in kluisjes op de campus ophalen. Werknemers van Amazon vullen deze kluisjes vanuit een ruimte achter de kluiswanden. De lockers gaan open met een persoonlijke barcode. 

Voorlopig bestaat het assortiment uit een honderdtal artikelen, waaronder snacks en dranken. Ook non food producten zoals telefoonopladers kunnen worden besteld. 

Impulsaankopen 
Met de nieuwe service lijkt Amazon online een nieuwe markt aan te willen boren, namelijk die van impulsaankopen. Bezorging binnen het uur zou niet aantrekkelijk zijn voor consumenten die hun boodschappen direct in huis willen hebben. Eerder lanceerde het daarom AmazonFresh Pickup, waarmee online bestelde boodschappen binnen vijftien minuten worden verzameld en bij een pick up-point in de achterbak van de auto worden geplaatst. Voor kleine boodschappen zou vijftien minuten wachttijd echter te lang zijn. “Ik wil een blikje cola kopen omdat ik dorst heb”, aldus Ripley MacDonald, Amazon director of student programs. “Zoiets bestel je natuurlijk niet op Amazon.com om vervolgens onbepaalde tijd te wachten tot het bezorgd wordt. Hier kunnen we die service direct bieden.” 

Concurrentie voor automaten
De service biedt mogelijk concurrentie voor de drank- en snackautomaten die al op universiteiten aanwezig zijn. Experts denken echter dat het niet zo’n vaart zal lopen met de nieuwe service van Amazon. “Dit werkt misschien voor elektronische gadgets die niet beschikbaar zijn in de standaard automaten”, aldus Forrester analist Ananda Chakravarty. “Twee minuten is te lang om op een blikje frisdrank te wachten.”  

Instant Pickpup is beschikbaar in Berkely, Atlanta, Columbus Ohio en College Park, Maryland. Amazon overweegt uitbreiding naar meerdere locaties. 

Redactie LogistiekProfs