'Amazon vernietigt jaarlijks miljoenen producten'
E-commerce 29.06.2021 | Branchenieuws

'Amazon vernietigt jaarlijks miljoenen producten'

Amazon ligt wederom onder vuur voor het vernietigen van miljoenen producten. De Britse zender ITV filmde in het geheim bij een Schots distributiecentrum van Amazon en kreeg te horen dat alleen daar al wekelijks honderdduizenden artikelen naar de stort gaan. 

In het gehele Verenigd Koninkrijk zou Amazon jaarlijks miljoenen (vaak nieuwe) producten vernietigen. De Britse zender ITV baseert zich op geheim onderzoek bij een distributiecentrum in Dunfermline. Oud-medewerkers van het dc verklaren dat er honderdduizenden televisies, laptops en koptelefoons werden weggegooid. ITV kreeg tevens een interne lijst in handen waarin 124.000 producten onder het kopje 'vernietigen' staan. Deze lijst gaat alleen over de maand april. In die periode werden slechts 28.000 producten gedoneerd. De camera van de zender registreerde vrachtwagens die naar de vuilstort en naar recyclecentra reden.

Amazon ontkent dat het producten naar de vuilstort brengt. De online reus zegt zoveel mogelijk spullen opnieuw te verkopen, te recyclen of te doneren. 

Rel in Frankrijk

In Frankrijk leidde een soortgelijke undercover reportage in 2019 tot een flinke rel. De Franse televisiezender M6 ging undercover in het relatief kleine distributiecentrum van Amazon in het plaatsje Saran. Amazon verzorgt hier de fulfilment van de bestellingen van externe partners, die gebruik maken van de dienst Fulfillment bij Amazon (FBA). 

Van deze partners zouden in een paar maanden tijd 293.000 producten zijn vernietigd. Ook bij deze beschuldigingen baseerden de programmamakers zich op gesprekken met ex-werknemers en officiële vernietigingscijfers. 

De uitzending riep grote verontwaardig op, ook in de Franse politiek. Amazon stelde in een reactie dat de Franse wetgeving mede debet was aan de vernietigingscijfers. Verkopers moeten namelijk btw betalen over donaties, waardoor het voor hen financieel gezien aantrekkelijker is de producten te vernietigen. 

Afbeelding: Mike Mareen / Shutterstock.com

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Arjan Vos
    01.07.2021 - 13:56 uur | Arjan Vos

    Tja, we produceren in China voor een prikkie en pushen het naar de consument die daar al dan niet in deze getale op zitten te wachten. En met de vette marges die erop zitten maakt het weinig uit of we er op een batch van 1 miljoen stuks 100.000 moeten vernietigen, want de inkoop was toch niet zo heel duur.

    Zo werkt het in de hele breedte van de retail eigenlijk al jaren. En ja, dat is een bedrijfsmodel waar we hoognodig vanaf moeten. Het zal waar zijn dat bij de vernietiging ook materialen worden gerecycled, maar het is natuurlijk te triest voor woorden dat er jaarlijks niet miljoenen, maar ik schat wereldwijd honderden miljoenen producten verloren gaan.