‘Amazon vernietigt jaarlijks miljoenen producten’

Logistiekprofs op 29 juni 2021 | 2 minuten leestijd

Amazon ligt wederom onder vuur voor het vernietigen van miljoenen producten. De Britse zender ITV filmde in het geheim bij een Schots distributiecentrum van Amazon en kreeg te horen dat alleen daar al wekelijks honderdduizenden artikelen naar de stort gaan. 

In het gehele Verenigd Koninkrijk zou Amazon jaarlijks miljoenen (vaak nieuwe) producten vernietigen. De Britse zender ITV baseert zich op geheim onderzoek bij een distributiecentrum in Dunfermline. Oud-medewerkers van het dc verklaren dat er honderdduizenden televisies, laptops en koptelefoons werden weggegooid. ITV kreeg tevens een interne lijst in handen waarin 124.000 producten onder het kopje ‘vernietigen’ staan. Deze lijst gaat alleen over de maand april. In die periode werden slechts 28.000 producten gedoneerd. De camera van de zender registreerde vrachtwagens die naar de vuilstort en naar recyclecentra reden.

Amazon ontkent dat het producten naar de vuilstort brengt. De online reus zegt zoveel mogelijk spullen opnieuw te verkopen, te recyclen of te doneren. 

Rel in Frankrijk

In Frankrijk leidde een soortgelijke undercover reportage in 2019 tot een flinke rel. De Franse televisiezender M6 ging undercover in het relatief kleine distributiecentrum van Amazon in het plaatsje Saran. Amazon verzorgt hier de fulfilment van de bestellingen van externe partners, die gebruik maken van de dienst Fulfillment bij Amazon (FBA). 

Van deze partners zouden in een paar maanden tijd 293.000 producten zijn vernietigd. Ook bij deze beschuldigingen baseerden de programmamakers zich op gesprekken met ex-werknemers en officiële vernietigingscijfers. 

De uitzending riep grote verontwaardig op, ook in de Franse politiek. Amazon stelde in een reactie dat de Franse wetgeving mede debet was aan de vernietigingscijfers. Verkopers moeten namelijk btw betalen over donaties, waardoor het voor hen financieel gezien aantrekkelijker is de producten te vernietigen. 

Afbeelding: Mike Mareen / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen