18.02.2015 | Branchenieuws

Amazon reageert boos op nieuwe regelgeving drones

Amazon beloofde met zijn nog te lanceren service Prime Air bestellingen binnen een half uur per drone te leveren. Maar dat plan lijkt niet door te gaan, aangezien bezorgdrones voorlopig nog niet uit het zicht van de bestuurder mogen vliegen. En dat schiet de etailer in het verkeerde keelgat.

De Federal Aviation Administration (FAA) deed eerder een nieuw voorstel voor regelgeving omtrent drones. Het kan nog twee jaar duren voordat deze regels worden geïmplementeerd en zelfs daarna zou Prime Air niet in de VS kunnen vliegen. Dat is vreemd, want de FAA heeft de regelgeving juist herzien door de groeiende interesse van bedrijven en consumenten in drones.

Op afstand bestuurd
Amazon startte een jaar geleden met de ontwikkeling van een bezorgdrone. De retailer hoopt dat de bezorgdrone in de toekomst 'net zo normaal is als een bestelbusje op de weg'. Het toestel wordt bestuurd vanuit het kantoor en kan pakketjes achterlaten op de deurmat van consumenten.

Camera's en software moeten veiligheid garanderen
Die twee eigenschappen maken juist dat de vliegtuigjes niet mogen opstijgen. De drone moet namelijk altijd in het zicht van de bestuurder blijven en er mogen geen voorwerpen uit vallen. Bovendien moet de drone zicht aan een bepaalde snelheid houden, waardoor de beloofde levering binnen een half uur vaak niet gehaald kan worden. CEO Jeff Bezos noemt de regels onzin. "Het is niet zo dat de drone zomaar op het hoofd van een voorbijganger landt." Moderne beveiligingssystemen zouden een groot deel van de regels overbodig maken. Door goede camera's en software kunnen ongelukken worden voorkomen.

Ontwikkeling buiten de VS
De etailer denkt dat de strenge FAA-regels er voor zorgen dat de ontwikkeling van de dronetechnologie buiten de VS zal plaatsvinden. Amazon test de drones momenteel in de buurt van het Britse Cambridge. Het is afwachten welke stappen Amazon gaat nemen om Prime Air alsnog in te zetten in de VS.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren