Amazon onder vuur door vernietigen voorraden van partners

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 2 minuten leestijd

Een undercoverreportage bij Amazon heeft in Frankrijk tot een flinke rel geleid. Het televisieprogramma Capital infiltreerde in een Frans distributiecentrum van Amazon. De makers stellen dat de e-commercegigant alleen op deze locatie al honderdduizenden onverkochte producten vernietigt.  

Capital, een programma op de Franse televisiezender M6, ging undercover in het relatief kleine distributiecentrum van Amazon in het plaatsje Saran. Amazon verzorgt hier de fulfilment van de bestellingen van externe partners, die gebruik maken van de dienst Fulfillment bij Amazon (FBA). 

Honderdduizenden producten

Van deze partners zouden in de afgelopen negen maanden honderdduizenden producten zijn vernietigd. Bij die beschuldiging baseren de programmamakers zich op gesprekken met ex-werknemers en officiële vernietigingscijfers. 

‘Terugnemen of laten vernietigen’

Externe verkopers die met Amazon in zee gaan krijgen in hun contract de keuze voorgelegd of zij onverkochte voorraden terug willen nemen of willen laten vernietigen. Door die keuze zouden in negen maanden tijd in Saran al 293.000 items zijn vernietigd. Geschat wordt dat Amazon in alle Franse distributiecentra zo’n 3 miljoen producten per jaar vernietigt. De producten worden vernietigt door verbranding of via vuilstortplaatsen.

Reactie Franse politiek

Ook in de Franse politiek riep de uitzending verontwaardiging op. Er zou inmiddels een nieuwe wet in de maak zijn die verbiedt dat bedrijven als Amazon bruikbare producten weggooien. In een petitie wordt Amazon opgeroepen om bruikbare, onverkochte producten aan arme gezinnen te schenken. 

Afbeelding: Mike Mareen / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen