Amazon neemt in Duitsland zelf chauffeurs in dienst
E-commerce 19.09.2019 | Branchenieuws

Amazon neemt in Duitsland zelf chauffeurs in dienst

Amazon neemt in Duitsland eigen chauffeurs in dienst. Daardoor kan het diensten als same-day delivery gaan aanbieden. Daarnaast opent het nog eens elf distributiecentra bij onze oosterburen. 

Dat zegt Bernd Gschaider, de logistieke baas van Amazon Duitsland in een interview met Reuters. "Als we last-mile in eigen hand hebben, kunnen we meer diensten aanbieden, zoals bezorging op dezelfde dag", aldus Gschaider. In München is het Amerikaanse bedrijf gestart met het werven van chauffeurs. Alleen in die stad wil Amazon al zo'n tweehonderd koeriers in dienst nemen. Daarnaast investeert het in een elektrische vloot van vijftig bestelbussen. 

"Door zelf chauffeurs in dienst te nemen, kunnen we hun behoeften beter begrijpen en de ervaring van alle chauffeurs verbeteren." De chauffeurs gaan bij Amazon 12,80 euro per uur verdienen. Dat is meer dan het minimumloon in Duitsland, maar minder dan de chauffeurs van DHL krijgen.

Eigen logistieke infrastructuur

De stap naar eigen chauffeurs is volgens Gschaider bedoeld om toenemende volumes op te vangen, maar zal voor bezorgpartners Deutsche Post, DHL en DPD een aderlating zijn. Een groot deel van hun Duitse omzet uit pakketten is afkomstig van Amazon. 

De afgelopen jaren heeft Amazon zich in toenemende mate ontwikkeld tot concurrent van deze vervoerders. Het bedrijf heeft wereldwijd 390 distributiecentra, 50 vliegtuigen, 300 trucks en 20.000 bezorgauto's in beheer. Mede daardoor besloot FedEx onlangs om in de VS niet meer voor Amazon te bezorgen. 

Elf nieuwe dc's

Ook op het gebied van warehousing heeft Amazon plannen. Het bedrijf heeft al dertien distributiecentra en vier sorteercentra in Duitsland. Daar komen nu elf dc's en twee sorteercentra bij. De sorteercentra gaan nog dit jaar open en moeten Amazon ondersteunen tijdens de drukte rondom Kerst. 


Plaats een reactie (0)

Reageren