23.11.2015 | Branchenieuws

Amazon leert veel van logistiek in India

Het Amerikaanse bedrijf Amazon gaat strategieën die het toepast in landen met mindere logistieke infrastructuur, ook in andere landen inzetten. Als voorbeeld gebruikt Amazon de manier waarop het bezorgt in India.

De drukte in het verkeer en de mindere infrastructuur in het land hebben in het verleden gezorgd voor hoofdbrekends, maar de inmiddels opgedane ervaring en verkregen informatie zal nu worden ingezet om ook in andere landen meer voet aan de grond te krijgen.

Een motorfiets staat niet vast
Het verkeer in India staat vaak volledig vast waardoor er grote vertragingen optreden bij het bezorgen van een order. Dat is uiteraard een probleem voor alle pakketbezorgers. Amazon maakt zodoende in India gebruik van motorfietsen die gemakkelijker door het drukke verkeer zigzaggen en zodoende wel op tijd een order kunnen afleveren.

Wat doet de concurrentie?
De concurrenten van het Amerikaanse bedrijf worstelen veelal met dezelfde problemen. Flipkart, een pakketbezorger die ook in India actief is, zet in sommige gevallen zelfs voedselbezorgers in die de pakketten op hun hoofd dragen en deze zo bezorgen. De 4.5000 tot 5.0000 zogeheten dabbawalas bezorgen in de drukke straten van Mumbai dagelijks ongeveer 200.000 voedselpakketten en verslaan veel andere koeriers als het neer komt op stiptheid.

Amazon als marktplaats
Omdat Amazon in India alleen als marktplaats van partners mag fungeren en zodoende geen grote distributiecentra mag hebben, moesten er creatieve manieren komen om pakketten op tijd te bezorgen. Het ophalen van de orders bij leveranciers en deze direct aan de deur van de ontvanger afleveren, is daarbij zeer lucratief gebleken en is al een succes in India. Deze manier van bezorgen spaart veel kosten uit en Amazone is zich nu aan het beramen of het ook mogelijk is om deze Easy Ship manier ook in te zetten in Engeland.  Een distributiecentrum wordt daarbij onnodig en zal logistieke bedrijven veel geld schelen.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Pum van der Lit
    24.11.2015 - 09:44 uur | Pum van der Lit

    Eigenlijk een oud idee. Kijk maar eens hoe de Vietcong hun Ho Chi Minh route bevoorraadde in de jaren 60/70. Op fietsen!