Amazon krijgt patent op ambitieuze bezorgdrone

Logistiekprofs op 11 May 2015

Het blijft patenten regenen aan de kant van Amazon. De etailer heeft onlangs goedkeuring gekregen op de patentaanvraag voor drone-delivery. Amazon is de drone nog volop aan het ontwikkelen. Daarom is het überhaupt de vraag of het ooit aan de eigenschappen in de octrooiaanvraag gaat voldoen.

Amazon deed de patentaanvraag al in september 2014 en kreeg daar deze maand groen licht voor. Het patent geldt voor een Unmanned Aerial Vehicle Delivery System, welke in staat is om goederen vanaf een central locatie te verzamelen en vervolgens op het bezorgadres af te leveren. Alle drones staan met elkaar en met het centrale systeem in verbinding. De route van punt A naar punt B kan dus op elk gewenst moment aangepast worden. De ontvanger van de bestelling kan de locatie van de drone via zijn smartphone volgen.

Lees ook: Amazon test bezorgdrone in Canada

Eigenschappen drone
Amazon vertelt in de patentaanvraag het volgende over de drone:
– het apparaat brengt bestellingen naar de locatie van de klant, niet zomaar naar een adres. De online shopper kan zijn locatie via een smartphone delen en de drone vliegt daar vervolgens naartoe;
– de drone is zo ingesteld dat het mensen en dieren vermijdt;
– de drone gebruikt sensoren, zoals camera’s en infraroodlichten om een geschikte landingsplek te vinden.

Concurrentie voorkomen
De drone die Amazon in gedachten heeft lijkt wat ambitieus, want de technologie is nu nog niet in staat om aan bovengenoemde punten te voldoen. Een patentaanvraag lijkt daarom misschien wat voorbarig. De e-tailer wil er waarschijnlijk mee voorkomen dat concurrenten als Google en Alibaba Amazon voor zijn in de ontwikkeling en implementatie van bezorgdrones.

Opvallende patentaanvragen
Dit bereft niet de eerste opvallende patentaanvraag van Amazon. In maart vroeg de etailer nog patent aan voor 3D-printen aan boord van zijn eigen busjes. Het jaar ervoor vroeg – en kreeg- de retailer patent op het fotograferen van producten tegen een witte achtergrond. Bij deze methode wordt zonder digitale hulpmiddelen een hagelwitte achtergrond gecreëerd. Ondanks het verkregen patent, is dit helemaal geen uitvinding van Amazon, maar een veelgebruikte techniek onder fotografen.

Redactie LogistiekProfs