Amazon krijgt eigen vliegtuigen
16.03.2016 | Branchenieuws

Amazon krijgt eigen vliegtuigen

Amazon gaat vliegtuigen leasen om het luchtvervoer in eigen hand te houden. Het Amerikaanse bedrijf heeft een order ingediend voor twintig 767-vliegtuigen van Boeing. Amazon wil met het leasen van de vliegtuigen minder afhankelijk worden van andere logistieke bedrijven voor het vervoeren van bestellingen.

De etailgigant maakt nu nog veelvuldig gebruik van bedrijven zoals UPS en FedEx, maar wil dit gebruik terugdringen. Vooral tijdens drukke periode leveren bezorgingen via zulke vervoerders vaak vertragingen op waar Amazon niet op zit te wachten. Amazon gaat de vliegtuigen inzetten als er enigszins haast geboden is met het bezorgen van de orders. Als deze bijvoorbeeld binnen één a twee dagen moet worden bezorgd.

Deal is rond
Amazon leaset de vliegtuigen van het Amerikaanse bedrijf Air Transport Services Group (ATSG), dat gespecialiseerd is in het leasen van vliegtuigen. De deal heeft enkele maanden op zich laten wachten, want de partijen waren al sinds de zomer in gesprek. Nu de samenwerking een feit is, laat ATSG-CEO Joe Hete weten blij te zijn met de samenwerking: “We zijn verheugd dat we klanten van Amazon kunnen helpen met extra luchtvrachtcapaciteit en logistieke ondersteuning, om de snelle bezorgtijden mogelijk te maken.” De contracten die de twee bedrijven uit de Verenigde Staten hebben afgesloten lopen vijf tot zeven jaar. Naast het leasecontract heeft Amazon ook bedwongen dat het bedrijf het komende jaar naar schatting twintig procent van de aandelen van de leasemaatschappij mag kopen. Daarbij heeft de retailer  een vast bedrag afgesproken van 9,73 dollar per aandeel.

Eigen beheer
Komende maand zullen de eerste vliegtuigen met pakketten aan boord al opstijgen. Het is niet voor het eerst dat Amazon het logistieke proces liever in eigen hand houdt. Onlangs werd ook bekend dat Amazon in Engeland een groot gedeelte van de pakketten zelf bezorgt.

Redactie LogistiekProfs 

Plaats een reactie (0)

Reageren