Amazon houdt Franse distributiecentra tot 5 mei gesloten

Logistiekprofs op 28 april 2020 | 3 minuten leestijd

Amazon houdt zes Franse distributiecentra voorlopig gesloten. Dat heeft het Amerikaanse concern besloten nadat een hoger beroep om alle activiteiten weer te hervatten door de Franse rechtbank werd afgewezen. 

Amazon werd twee weken geleden door de Franse rechter op de vingers getikt omdat het personeel in distributiecentra onvoldoende zou beschermen tegen besmetting. De e-commercegigant mag sindsdien alleen nog essentiële goederen verschepen, zoals boodschappen en medische hulpmiddelen. Daarop besloot Amazon alle productieactiviteiten in Franse distributiecentra op te schorten. De 10.000 medewerkers werden met betaald verlof gestuurd.

Hoger beroep

Het bedrijf hoopte in hoger beroep alsnog groen licht te krijgen voor het hervatten van alle activiteiten. De Franse rechtbank ging daar niet in mee. Wel werd de lijst met goederen die aan Franse consumenten mag worden geleverd, uitgebreid. De online reus mag nu ook digitale producten, kantoorartikelen, dierenbenodigdheden, drankjes en producten voor persoonlijke verzorging leveren. Ook het boetebedrag per overtreding werd verlaagd, van 1 miljoen euro naar 100.000 euro. Dit was volgens Amazon weinig hoopgevend: de kleinste overtreding zou kunnen zorgen voor een boete van 1 miljard euro per week. Daarom besloot het de distributiecentra tot 5 mei gesloten te houden. 

‘Kwestie gaat niet om veiligheid’

Op Facebook benadrukt Amazon dat de distributiecentra in Frankrijk en de rest van de wereld veilig zijn. Volgens het concern gaat deze kwestie niet om veiligheid, maar om machtsuitoefening van de Franse vakbonden. “We zijn trots op de vele aanpassingen die we op een gecoördineerde wijze hebben doorgevoerd om te zorgen voor de veiligheid van onze teams, terwijl we onze klanten in Frankrijk en over de hele wereld dienen. Wij zijn van mening dat deze beslissing niet in het belang is van de Fransen, onze medewerkers en de duizenden Franse ondernemingen die op Amazon rekenen.”

“Onze klanten kunnen nog steeds miljoenen producten bestellen bij onafhankelijke bedrijven die verkopen op Amazon en via ons wereldwijde logistiek netwerk”, besluit het bedrijf. 

Afbeelding: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen