Amazon heeft plan om minder producten te vernietigen

Logistiekprofs op 5 augustus 2021 | 2 minuten leestijd

Na recente kritiek heeft Amazon een plan gepresenteerd om minder producten te vernietigen. Alleen al in Groot-Brittannië zou de webgigant jaarlijks miljoenen producten naar de stort brengen. Door het voor externe verkopers aantrekkelijker te maken om producten opnieuw aan te bieden, moeten die aantallen worden tegengegaan. 

Het gaat om twee aanpassingen in het Fulfilment by Amazon-programma, schrijft Amazon in een blog. Verkopers die de logistiek aan Amazon uitbesteden kunnen er voor kiezen producten opnieuw online aanbieden als geretourneerd item. Amazon controleert de status van het product, de verkoper bepaalt vervolgens hoeveel het item nog mag kosten. Daarnaast biedt de webgigant de mogelijkheid om geretourneerde producten in bulk aan te bieden aan opkopers. ze ontvangen dan nog een kleine vergoeding over deze producten. Het plan wordt uitgerold in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Amazon lag deze zomer onder vuur nadat de Britse zender ITV onthulde dat er in één Schots distributiecentrum wekelijks 100.000 producten worden vernietigd. Het Amerikaanse bedrijf heeft 24 distributiecentra in het VK. In totaal gaat het dus om miljoenen producten per jaar. In Duitsland en Frankrijk ontstond in 2018 en 2019 al ophef over deze praktijken van Amazon. Met de producten – van wasmachines tot smart-tv’s – is doorgaans niets mis. Het controleren en opnieuw aanbieden van de producten zou echter te duur zijn. 

Bij het weggooien van producten beperkt Amazon zich overigens niet tot retouren. Ook onverkochte items worden vernietigd. Dat komt omdat partijen die gebruik maken van Fulfilment by Amazon betalen voor de opslag van hun producten. Voor hen is het goedkoper de producten te laten vernietigen dan ze in de opslag te laten. Amazon zegt zelf de producten te doneren, maar journalisten van ITV zagen regelmatig ‘vernietigd’ op productlijsten staan en vrachtwagens naar de stort rijden.

 Afbeelding: Mike Mareen / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen