Amazon bezorgt tachtig procent Engelse pakketten zelf

Logistiekprofs op 9 March 2016

Amazon bezorgt in Engeland bijna alle pakketten zelf. De Amerikaanse gigant heeft in Engeland een eigen bezorgdienst en bezorgt tot tachtig procent van de bestelling zelf bij de klanten, zo bleek onlangs uit onderzoek. Al deze pakketten worden vanuit het magazijn tot aan de voordeur van de klanten gebracht. Dat gebeurt in speciale busjes van Amazon.

Omdat niet exact bekend is wie het onderzoek heeft gedaan, zijn de cijfers alleen indicatief. Toch laat het onderzoek zien dat Amazon in groeiende mate de laatste stap van het logistieke proces op zich neemt.

Uitbesteden
Het is niet bekend waarom Amazon de overige twintig procent niet zelf bezorgt. Verwacht wordt dat dit om specifieke bestellingen gaat of dat de bestemming te ver weg is. Amazon maakt in zulke gevallen gebruik van het netwerk van Royal Mail. Niet rendabele pakketten worden waarschijnlijk uitbesteed. In Nederland maakt Amazon gebruikt van de externe partners PostNL en DHL. Hier rijden geen bestelbusjes van Amazon.

Boekwinkels
Amazon investeert en experimenteert veel met bezorgen. Zo opent het Amerikaanse bedrijf steeds meer boekwinkels waarvan nu ook wordt verwacht dat deze zullen dienen als plek waar klanten hun bestellingen kunnen ophalen. Ook wordt er geëxperimenteerd met drones die pakketten bij consumenten moet bezorgen. 

Redactie LogistiekProfs