Albert Heijn test emissievrije bevoorrading

Logistiekprofs op 19 februari 2019 | 2 minuten leestijd

Albert Heijn gaat in steden bezorgen met elektrische en hybride trucks. De supermarktketen werkt voor deze ‘Europese primeur’ samen met DAF Trucks, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO. 

Als onderdeel van de praktijktest worden zowel volledig elektrische trucks als plug-in-hybride trucks ingezet. In dat kader spreekt Albert Heijn van een Europese primeur. De bedrijven onderzoeken de komende periode aan welke functionele en operationele eisen de trucks moeten voldoen om supermarkten volledig emissievrij te bevoorraden. 

Plug-in-hybride-trucks

Het gaat met name om ritten vanaf Zaandam naar Amsterdam, die worden uitgevoerd met batterij-elektrische trucks (DAF CF Electric). Met plug-in-hybride-trucks kunnen vanaf Zaandam ook winkels verder weg emissievrij worden bevoorraad. De batterijen van de voertuigen worden tussen de ritten bijgeladen op een speciaal aangelegd snellaadplein op het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

Green Deal Zero Emissie

Albert Heijn ondertekende in 2014 de Green Deal Zero Emissie. Hierin onderzoeken verladers, vervoerders, constructeurs en overheden met elkaar hoe binnensteden in de toekomst zoveel mogelijk emissievrij kunnen worden bevoorraad. De test die het met de partners DAF, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO start, is daarin een belangrijke stap, schrijft de marktleider in een persbericht. Voor de pilot maken de partijen gebruik van een subsidieregeling van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Gerelateerde artikelen