Albert Heijn sluit meeste PostNL-afhaalpunten
05.04.2016 | Branchenieuws

Albert Heijn sluit meeste PostNL-afhaalpunten

Consumenten kunnen voortaan niet meer in de meeste Albert Heijn supermarkten terecht om hun pakketje af te halen of te versturen. De supermarktketen sluit namelijk 156 PostNL-afhaalpunten in zijn winkels. Reden is dat de drukte rond de servicebalie te groot zou worden.

In de vestigingen waar geen PostNL-locatie in de buurt is, blijft Albert Heijn de afhaalpunten wel handhaven. Dat zijn negentig vestigingen. De PostNL-afhaalpunten worden vooral in steden gesloten. “We hebben al onze huidige locaties bekeken en zagen dat de vestigingen in bijvoorbeeld steden erg dicht bij een ander PostNL-afhaalpunt liggen”, vertelt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh aan Twinkle.

Lees ook: Dit is de nieuwe e-commerce strategie van PostNL voor 2016

Nieuwe postwet
De woordvoerder legt aan Twinkle uit dat er meerdere redenen zijn voor de sluiting van de afhaalpunten. PostNL heeft te maken met de nieuwe postwet, wat inhoudt dat het bedrijf het aantal brievenbussen in Nederland halveren van 19.000 naar 8700 en het aantal postkantoren terug mag brengen van 2500 naar 1000. Hierdoor maken mensen vaker gebruik van Albert Heijn wanneer ze een pakket willen ophalen of versturen. Andere klanten bij de servicebalie worden zo minder snel geholpen.

Lagere vergoeding
Daarnaast spelen de kosten voor Albert Heijn een rol. De supermarktketen krijgt per 1 juli namelijk een lagere vergoeding voor de PostNL-punten in zijn vestigingen. PostNL betaalt dan 25 tot 40 procent minder aan een pakketpunthouder. Dat zorgde eerder al voor veel onvrede bij zelfstandigen. Veel winkeliers zijn bang dat de service meer gaat kosten dan dat het oplevert. Zeker omdat het concurrentiebeding voorschrijft dat de winkeliers er geen servicepunt van andere pakketbezorgers zoals Kiala of DHL bij mogen hebben.  

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren