Action krijgt winkels niet op tijd bevoorraad

Logistiekprofs op 1 juli 2022 | 3 minuten leestijd

Action kampt met lege schappen. De discounter heeft leveringsproblemen nadat distributiecentra in andere Europese landen wekenlang stillagen. 

Na vragen van BNR bevestigde Action donderdag dat de pandemie invloed heeft op de bevoorrading van winkels. De retailer heeft te maken met vertragingen vanuit China, waar Action een groot deel van zijn spullen vandaan haalt. Ook in de distributiecentra traden de afgelopen weken problemen op. Logistieke sites in Frankrijk, Duitsland en Polen lagen maandenlang stil of draaiden op veel lagere capaciteit omdat honderden winkels tijdelijk moesten sluiten. 

Verrast door heropening

Toen de lockdownmaatregelen in deze landen werden versoepeld, ontstonden de problemen. Action werd naar eigen zeggen overvallen door de versoepeling; de distributiecentra stonden nog vol met paasartikelen van voor de corona-maatregelen. “We zijn met een noodstop stilgevallen en moesten daarna als een raket weer verkopen”, aldus woordvoerder Yvette Mol tegen BNR. Met name in België en Frankrijk verkocht Action na de versoepeling veel. “Die klanten kochten meer omdat ze dachten: wat als we straks wéér een lockdown krijgen.”

Schuiven met voorraden

Om de schappen in Europese filialen toch (deels) te gevuld te krijgen, ging Action de afgelopen weken over tot herverdeling van de voorraden. Zo wordt een deel van de Franse winkels tijdelijk bevoorraad vanuit een distributiecentrum in Nederland. Mol: “We hebben flink zitten schuiven om zoveel mogelijk producten in de winkels te krijgen.” Volgens de zegsvrouw verschillen de voorraadproblemen per regio. In het slechtste geval is 15 procent van het assortiment niet op voorraad. 

Supply chain Action ‘haperde’ vorig jaar ook

Ook vorig jaar traden er logistieke problemen op bij Action. Door haperingen in de supply chain kampte de retailer niet alleen met lege schappen, maar moest ook de opening van twintig winkels worden uitgesteld. Bronnen rond de discounter stelden toen dat Action harder groeide dan het bedrijf aankon. Action zette daarna versneld in op uitbreiding van de logistieke capaciteit. In Frankrijk, Duitsland en Polen werden nieuwe distributiecentra gebouwd om de groei op te vangen. 

Gerelateerde artikelen