Acties DHL Express van start
02.05.2017 | Branchenieuws

Acties DHL Express van start

Bij verschillende vestigingen van DHL Express in Nederland voeren werknemers sinds gisteren actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Vakbonden FNV en CNV zijn van plan de acties stapsgewijs uit te breiden als het koeriersbedrijf niet inschikt. 

Bij de actie ondertekenen werknemers protestkaarten, die later aan de directie van DHL worden aangeboden. De werknemers spreken van een 'waarschuwingssignaal' naar de directie. Het personeel zou het zat zijn om nog langer op een beter cao-voorstel te wachten.

Het oude cao verliep anderhalf jaar geleden. Het nieuwe aanbod van DHL werd door de vakbondsleden afgewezen omdat deze ondermaats zou zijn. Volgens CNV zagen aandeelhouders hun dividend de afgelopen jaren met 23 procent stijgen. De vakbonden willen dat de 1.200 werknemers mee kunnen profiteren van de prestaties van het bedrijf. Daarom eist het een loonsverhogoing van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro. “Mede dank zij de inzet van de werknemers is het bedrijf goed uit de crisis gekomen. Maar nu het beter gaat, mogen zij niet meedelen in het succes. In plaats daarvan komt de directie met een cao-eindbod dat vol staat met verslechteringen. Dat steekt", zegt onderhandelaar Agostino Di Giacomo Russo van CNV Vakmensen. Naast scholingsbudget wil de bond ook een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en afspraken over het aantal uitzendkrachten in het bedrijf. “En uiteraard moeten alle verslechteringen van tafel, bijvoorbeeld als het gaat om de onregelmatigheidstoeslag, overwerkperiodes en maaltijdvergoedingen.”

Vorige week verliep het ultimatum aan de directie om met een beter cao-voorstel te komen. Toen lieten de vakbonden al weten dat acties onvermijdelijk zouden zijn. Mocht de directie ook op dit protest niet reageren, dan worden de acties mogelijk uitgebreid. 

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding: JPstock / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren