ACM versoepelt regels voor supermarkten en logistiek dienstverleners
Coronacrisis 19.03.2020 | Branchenieuws

ACM versoepelt regels voor supermarkten en logistiek dienstverleners

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat vanwege de coronacrisis soepeler om met de concurrentieregels. Supermarkten kunnen elkaar informeren over de voorraden en logistiek dienstverleners mogen samenwerken om levensmiddelen vervoerd te krijgen. 

"Dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om bijzondere oplossingen", zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep tegen het FD. "Maar ga niet verder dan noodzakelijk is om de crisis te bezweren."

Verschillende bedrijven zouden zich al bij de kartelwaakhond hebben gemeld met vragen over hoe te handelen ten tijde van crisis. "Supermarkten willen bijvoorbeeld weten of ze elkaar op de hoogte mogen houden. Dat soort vragen komt op ons af."

De ACM hoopt dat door het versoepelen van de regels faillissementen worden afgewend. Al stelt Snoep dat de mededingingsregels niet volledig zijn verdwenen; verzoeken worden per geval onder de loep genomen. Bedrijven die misbruik maken van de crisis, bijvoorbeeld door woekerprijzen te vragen of consumenten met advertenties te misleiden, worden op de vingers getikt. "We hebben nog niet in hoeven te grijpen, maar ook hier krijgen we vragen over", aldus de ACM-voorzitter. 

Afbeelding: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Plaats een reactie (0)

Reageren