ACM blokkeert overname Sandd door PostNL
Transport & Distributie 05.09.2019 | Branchenieuws

ACM blokkeert overname Sandd door PostNL

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft geen akkoord voor de overname van Sandd door PostNL. De toezichthouder verwacht dat een overname leidt tot een monopolie op de Nederlandse postmarkt. 

Dat maakt de ACM donderdag bekend. De nadelen van een overname zijn volgens de toezichthouder groter dan de mogelijke voordelen. Door het wegvallen een concurrent van PostNL zouden de prijzen voor bezorging ontoelaatbaar hoog worden. Banken, ziekenhuizen en overheidsorganisaties moeten 30 tot 40 procent meer betalen voor postbezorging. Ook bij consumentenpost zullen de prijzen harder stijgen dan zonder overname. 

Voordelen compenseren nadelen niet

De ACM erkent dat de overname tot efficiëntievoordelen leidt, omdat na de overname alle post via één netwerk kan worden bezorgd. Deze voordelen zijn echter te beperkt om de nadelen te kunnen compenseren.

"Met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL ontstaat een monopolist op het gebied van postbezorging", zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep. "Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post. Na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning kunnen verlenen."

PostNL en Sandd kloppen aan bij ministerie

PostNL en Sandd hopen via het ministerie van Economische Zaken en Klimaat toch groen licht te krijgen voor de overname. Artikel 47 van de Mededingingswet geeft het ministerie de mogelijkheid om op basis van maatschappelijke belangen goedkeuring te verlenen. "Consolidatie is absoluut nodig en de enige manier om de postvoorziening bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden voor iedereen in Nederland; van stad tot platteland en voor ouderen en sociaal kwetsbare groepen", zeggen PostNL en Sandd in een verklaring. 


Plaats een reactie (1)

Reageren
  • K. de W
    10.09.2019 - 15:13 uur | K. de W

    Deze toezichthouder zou zich ook eens moeten richten op het CBR - een grote en vaak zeer lastige monopolist in het verzorgen van rijbewijzen in Nederland.