ABN Amro: Krapte op logistieke arbeidsmarkt neemt af

Logistiekprofs op 1 July 2022

Het is steeds minder hard zoeken naar geschikt logistiek personeel. Volgens ABN Amro neemt de krapte op de logistieke arbeidsmarkt gestaag af. 

Dat stelt de bank in het rapport  ‘Stand van Transport’. In november 2018 gaf 35 procent van de ondernemers in de sector aan dat een tekort aan ondernemers de groei belemmerde. In mei was dat percentage gedaald tot 29 procent. De krapte is dus iets afgenomen. 

Krapte arbeidsmarkt logistiek

Het aantal banen is sinds november nauwelijks toegenomen, zo valt op te maken uit de cijfers. In die maand bedroeg het aantal banen 391.000. In maart was dat aantal gegroeid naar 392.000. Dat is de traagste groei sinds de zomer van 2017. Ook de groei van het aantal vacatures vlakt af. 

Omzetgroei

De meeste transportbranches boekten in het eerste kwartaal van 2019 omzetgroei. Die groei wordt echter afgevlakt door een stijging van de kosten. Zo vielen de loonkosten hoger uit dan een jaar eerder. 

Meer faillissementen

Het aantal faillissementen steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral postbezorgers en koeriers gingen vaker failliet. Ook in het wegvervoer steeg het aantal faillissementen. Er gingen in die branche 22 bedrijven failliet, het hoogste aantal in een kwartaal sinds twee jaar. 

Onzekerheid over economie

Het ondernemersvertrouwen is nog altijd licht positief. Sinds eind 2018 voert onzekerheid echter de boventoon, stelt ABN Amro. Begin 2019 was zelfs sprake van een licht negatieve score van -0,3. De bank wijt die daling aan toenemende onzekerheid rondom de brexit en de handelsoorlog tussen China en de VS.