Aantal pakketbezorgingen fors gestegen
20.05.2016 | Branchenieuws

Aantal pakketbezorgingen fors gestegen

De markt voor pakketvervoer zit in de lift. Dat blijkt uit de Marktscan Pakketten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). In 2015 werden er in Nederland 208 miljoen pakketten afgeleverd, een stijging van 11,3 procent ten opzichte van 2014. Het aantal internationale bezorgingen (pakketten van en naar Nederland) kwam uit op 92 miljoen, een stijging van 12,7 procent.

Het grootste deel van de markt is momenteel in handen van PostNL en DHL Parcel. Een toenemende concentratie kan volgens ACM een indicatie zijn van een verminderde concurrentie. Op de markt voor grensoverschrijdend pakketvervoer zijn meer spelers actief. Deze markt is dan ook minder geconcentreerd.

Volgens het onderzoek concurreren pakketvervoerders steeds meer op prijs en op dienstverlening. De bedrijven bezorgen in het weekend, doen steeds vaker aan same day delivery of bezorgen via pakketautomaten. De pakketvervoerders focussen ook op prijs, maar dat is volgens ACM niet altijd nodig. Veel verzenders zouden bij de keuze voor een pakketvervoerder vooral kijken naar de verschillende keuzemogelijkheden die er zijn in leversnelheid of aflevertijdstip.

Volgens ACM hebben grote webwinkels een sterke inkooppositie, waardoor ze lage tarieven van pakketvervoerders kunnen eisen. Zij maken immers de hele distributieketen efficiënter voor de pakketvervoerders. Dit zorgt ervoor dat kleine en middelgrote webwinkels weinig ruimte hebben om te onderhandelen en hogere tarieven betalen dan de grote webwinkels. Bovendien kunnen zij niet altijd gebruik maken van bijvoorbeeld verschillende aflevermogelijkheden.

Het volledige rapport is hier te lezen.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte
Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.


Plaats een reactie (0)

Reageren