Aan de slag met Lean

Hans groen op 29 October 2015

U zult niet de eerste zijn die aan de slag gaat met Lean. Maar hoe gaat u ervoor zorgen dat uw lean traject wel succesvol is? Vele trajecten verzanden in goede bedoelingen en teveel ’techniek’ en tools. Ook denken veel organisaties dat lean een eenmalig traject is. Een project dat je even uitvoert en dan zijn we klaar. Niets is minder waar.

Lean is geen project maar een filosofie. Een andere manier van denken en vooral een andere manier van gedragen. Niet alleen het personeel op de vloer maar juist ook management zal stevig dienen te veranderen.

Hoe en wat zijn uw management kwaliteiten? Ben u te vrijblijvend of te strikt? En communiceert u wel goed? Alleen een meeting houden is niet voldoende. Het gaat om het proces van  verzenden, ontvangen en begrijpen. En bent U de aangewezen persoon om de mentaliteitsverandering te realiseren? Een heikele vraag omdat het om leiderschapskwaliteiten gaat.

Maar het meeste belangrijk aan de Lean filosofie is dat u vragen blijft stellen. Het blijven verwonderen waarom de processen zo worden uitgevoerd en hoe het morgen zal zijn. Want in een continue veranderende omgeving, dient een organisatie flexibel mee te bewegen om mee te kunnen blijven doen. Dat betekent niets minder dat uw processen, organisatie en mensen continue in beweging dienen te zijn.

Hans Groen – Adviseur supply chain & performance management

Op vrijdag 13 november van 11:15 tot 11:45 geeft Hans Groen in het LogistiekProfs-theater tips om de Lean-filosofie op een succesvolle manier te implementeren. U kunt zich hier inschrijven voor deze sessie.