778 miljoen pakketten bezorgd in coronajaar

Logistiekprofs op 6 July 2021

In 2020 werden er maar liefst 778 miljoen pakketten bezorgd door de zes grootste vervoerders in Nederland. Dat is een stijging van 35 procent. De hoeveelheid brievenbuspost van consumenten nam na een jarenlange daling weer toe. 

Volgens de jaarlijkse Post- en Pakkettenmonitor van de Autoriteit Consument & Markt heeft corona een zichtbaar effect gehad op de markt. Niet alleen door een groei in het aantal pakketten en de omzet, maar ook door een verschuiving binnen de markt: DHL wist meer marktaandeel te vergaren. 

Voor 2020 komt de pakkettenmarkt uit op een omzet van 3,6 miljard euro, een stijging van meer dan een kwart. Van de 778 miljoen pakketten die werden rondgebracht, bleven er 525 miljoen in Nederland. PostNL was goed voor 60 procent van alle binnenlandse pakketten. DHL zag zijn marktaandeel op binnenlands vervoer stijgen tot 35 procent. 

Er werd in 2020 weer meer consumentenpost verstuurd. Tijdens de lockdowns en de feestdagen lagen er meer wenskaarten in de bus. De hoeveelheid zakelijke post daalde in 2020 onder de twee miljoen poststukken. Dit deel van de postmarkt is nog steeds goed voor circa 90 procent van de totale hoeveelheid brievenbuspost. 

Afbeelding: DNieuwland / Shutterstock.com