7 op de 10 distributiecentra overtreden corona- en veiligheidsregels

Logistiekprofs op 19 januari 2021 | 2 minuten leestijd

Een meerderheid van de distributiecentra in Nederland houdt zich niet aan de coronamaatregelen en veiligheidsregels. Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is dit bij zeven op de tien distributiecentra het geval. Ook zijn pauzes vaak te kort en wordt er onder het minimumloon betaald. 

200 controles

Dat schrijft NRC op basis van berichten van de Inspectie SZW. Het afgelopen jaar controleerde de inspectie ruim tweehonderd distributiecentra in Nederland. Conclusie: veel dc’s lappen de coronamaatregelen aan hun laars en negeren veiligheidsregels. In een aantal gevallen kregen medewerkers minder dan het minimumloon betaald. Bij veertien locaties onderzoekt de inspectie of er daadwerkelijk regels zijn overtreden. Mogelijk volgt daarop een boete. 

Geen afstand

In 2019 kwam al naar voren dat veel dc’s zich niet aan de regels hielden. De inspectie vreesde dat de drukte dit jaar er nog een schep bovenop zou doen. “Het risico op het overtreden van coronamaatregelen, arbeidsongevallen, te lang werken en te weinig betaald krijgen, wordt met deze extra drukte alleen maar groter.” 

Vorige week bracht de inspectie naar buiten dat de helft van de medewerkers in distributiecentra geen afstand kan houden. Dat is niet zonder risico’s, want de aerosolen met virusdeeltjes gedijen goed in koudere opslagruimtes. 

Schimmige uitzendbureaus

Het gaat vaak mis bij uitzendbureaus, zegt Philip Meijran, projectleider bij de Inspectie SZW en coördinator van de controles in de distributiecentra tegen NRC. Grote uitzendbureaus hebben hun zaken vaak goed op orde, maar zij besteden taken soms uit aan kleinere partijen. Daar zitten soms ‘schimmige’ uitzendbureaus tussen. Zij opereren op de rand van de cao en werken met arbeidsmigranten waar ze ook huisvesting voor regelen. Een gevaarlijke constructie, meent Meijran. De arbeidsmigrant moet namelijk uit zijn woning zodra hij zijn baan verliest. 

Gerelateerde artikelen