5 vragen over duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Logistiekprofs op 15 november 2017 | 5 minuten leestijd

Met het stijgen van de pensioenleeftijd en de razendsnelle technologische ontwikkelingen, is het een uitdaging om personeel mee te krijgen, zowel fysiek als mentaal. De logistiek moet daarom aan de slag met het duurzaam inzetbaar maken en houden van medewerkers, meent evofenedex.  De branchevereniging adviseert bedrijven tijdens Logistica over duurzame inzetbaarheid. Vijf vragen aan Joost Christis, adviseur duurzame inzetbaarheid bij evofenedex.  

In branches waarbij mensen al vanaf jonge leeftijd werken, treedt op den duur slijtage op. Dat is een probleem van alle tijden. Waarom is duurzame inzetbaarheid nu een veelbesproken onderwerp?
“De grote verandering zit hem natuurlijk in de verhoging van de pensioenleeftijd. Een ander aspect is dat werk als gevolg van de 24-uur economie steeds vaker in de avonduren of ’s nachts moet gebeuren. Daardoor wordt herstel lastiger. Ook het mentale aspect speelt een rol bij de belasting van werknemers door de noodzaak om door te blijven leren en ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij bedrijven die overgenomen worden door een buitenlandse bedrijven, waarbij de voertaal ineens Engels wordt. Ga er maar aan staan als je al die jaren geen Engels hebt gesproken. Hetzelfde geldt voor technologie. De technische dienst had vroeger een gereedschapskoffer bij zich, nu hebben ze een laptop mee.” 

Is de logistiek al veel bezig met duurzame inzetbaarheid?
“Elke werkgever is verplicht om gezondheid en gezond werken vorm te geven. Alleen hoe ze dat doen, daar zit een groot verschil in. De één hangt een A4’tje op, de ander gaat er actief mee om en leidt bijvoorbeeld personeel op tot trainers te signaleren of hun collega’s ergens last van hebben. De positie van HR is een duidelijke indicator van volwassenheid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Organisaties met een HR-afdeling die dicht tegen het management aanzit, zijn er vaak sterk in. Maar er zijn ook bedrijven die het menselijk kapitaal vergeten. 

Waar moet je als werkgever beginnen als je aan de slag wil met duurzame inzetbaarheid?”Het is een proces, zowel voor de werkgever als de werknemer. Als beide partijen beseffen dat gezondheid, motivatie en vakkennis en vaardigheden een grote rol spelen, dan kom je al een heel eind. Daarvoor moet je het gesprek aangaan en actiepunten realiseren. Het doel van je organisatie is vaak helder. Passen je mensen daarin? Zo niet, hoe kan je ze helpen? Stel, Johan van 50 kan niet meer tillen. In de huidige situatie weten mensen vaak niet wat ze met Johan aan moeten. Dan zie je dat Johan tussen wal en schip belandt. Je wil hem niet zomaar wegsaneren, maar aan boord houden is ook niet altijd winstgevend. Dus ga eens met Johan in gesprek. Waar kan je als bedrijf hulp bieden?”

Als Johan niet meer kan tillen, ben je dan eigenlijk niet een beetje te laat met zo’n gesprek?
“Eigenlijk wel. Het begint bij veel bedrijven pas te dagen wanneer het te laat is: ‘Iedereen is 50, wat nu?’ Hetzelfde geldt voor technologische ontwikkelingen. Bedrijven veranderen vaak pas als het water ze aan de lippen staat, en dan moet het snel. Als je mensen meeneemt in de processen die gaande zijn, kan je ervoor zorgen dat je personeel hier tijdig op kan anticiperen. Maar ook werknemers hebben aan de voorkant een verantwoordelijkheid. Vrachtwagenchauffeurs hebben eenzijdig werk. Ze maken lange dagen en eten vaak slecht. Ook zij moeten beter met hun gezondheid bezig zijn. Zorg dat je regelmatig sportief bezig bent, ook onderweg! Stop tomaten en paprika’s in een koelbox om gezonder te eten.”

Waarom worden hulpmiddelen zoals een exoskelet niet vaker ingezet om magazijnmedewerkers te ondersteunen bij fysiek zwaar werk?
Mensen vinden het gehannes om met zoiets te werken, maar er heerst ook een bepaalde beeldvorming omtrent hulpmiddelen. Als je een bepaalde aandoening hebt, ga je dan op een driewieler fietsen? Ook hierin speelt het bedrijf een grote rol. Hoe communiceer jij hulpmiddelen binnen de organisatie? Dragen slechts twee mensen het of adviseer je het aan meerdere mensen?

Tijdens vakbeurs Logistica geef je een workshop over duurzame inzetbaarheid. Voor wie is die workshop?
“Ik richt me tijdens de workshop vooral op leidinggevenden: logistiek managers, magazijnmanagers. Iedereen is welkom, zowel mensen die er al iets mee doen als mensen die er nog niet over weten. We kunnen van elkaar leren. Wat is voor jou de eerste stap? Die heeft jouw buurman misschien wel vijf jaar geleden genomen. Laten we met elkaar in gesprek gaan!”

De workshop Duurzame Inzetbaarheid vindt dagelijks plaats tijdens Logistica op 28 29 en 30 november. Verzekerd zijn van een plek? Schrijf je dan hieronder in. 

28 november 14:45 – 15:15
29 november 14:45 – 15:15
30 november: 11:00 – 11:30