25.02.2015 | Branchenieuws

5 eenvoudige maatregelen voor meer veiligheid in het magazijn

Aanrijdingen tussen heftrucks en voetgangers zijn al sinds jaar en dag een pijnpunt in de logistiek. Het aantal arbeidsongevallen met heftrucks mag volgens de sectorrapportage Logistiek en Transport dan wel gestaag afnemen; aanrijdingen met voetgangers en heftrucks blijven een groot probleem.

Bij het voorkomen van deze ongevallen speelt de werkgever een belangrijke rol. Natuurlijk kan het zijn dat de werknemer onzorgvuldig is, maar werkgevers kunnen allerhande maatregelen nemen om arbeidsongevallen te verminderen. Die maatregelen hoeven helemaal niet zoveel tijd en geld te kosten. Wij hebben voor u enkele tips op een rijtje gezet. Tips die vrij logisch zijn, maar toch vaak worden vergeten.

1. Doe de radio uit
Een radio in het magazijn bevordert niet alleen de gezelligheid, maar ook de kans op ongelukken. Er is vaak al veel lawaai in magazijnen en een radio zal er alleen maar voor zorgen dat voetgangers heftrucks niet horen aankomen. Werknemers hebben tegenwoordig vaak oortjes in waarop via een smartphone of iPod hun eigen muziek wordt gespeeld. Dat is niet verstandig wanneer je alert moet zijn op naderend verkeer. Ban daarom alle muziek in uw magazijn. Niet gezellig, maar wel zo veilig.

2. Laat de kleuren van uw heftrucks intact
Er wordt veel gesproken over hesjes bij werknemers. Zij zijn beter zichtbaar wanneer ze felle kleuren dragen. Andersom werkt dat natuurlijk ook. Heftrucks worden niet voor niets in felle kleuren, zoals rood, geleverd. Bedrijven hebben nog wel eens de neiging om deze heftrucks te customizen in een neutrale blauwe kleur, maar dat is dus af te raden. Met felle kleuren ziet de voetganger de heftruck eerder aankomen.

3. Rode veiligheidsgordels
Vieligheidsgordels zijn een must om de gevolgen van heftruckongevallen te minimaliseren. Toch is vaak onduidelijk of werknemers echt gebruik van de gordels maken. Implementeer daarom rode veiligheidsgordels in uw trucks. Zo kunt u in één oogopslag zien of de gordel daadwerkelijk wordt gebruikt.

4. Leid niet alleen heftruckchauffeurs op
Voor heftruckchauffeurs zijn allerhande opleidingen verplicht. Maar zij zijn niet het enige personeel dat een ongeval kan veroorzaken. Ook het andere magazijnpersoneel moet daarom op de hoogte zijn van de manier waarop u veiligheid in het magazijn wil waarborgen.

5. Laat lampen op de magazijnvloer schijnen
Heftrucks in het magazijn worden zo ontwikkeld dat ze steeds stiller zijn. Dat werkt prettig, maar zorgt er ook voor dat ander personeel een heftruck niet hoort aankomen. Op de truck gemonteerde, gekleurde lampen kunnen hier een oplossing voor bieden. Deze lampen projecteren een vlek op de vloer, zodat voetgangers de heftruck al vroeg zien aankomen. Ook achterop een heftruck is het aan te raden een blauwe lamp te plaatsen. Als de chauffeur achteruit rijdt gaat deze lamp automatisch schijnen, zodat voetgangers de heftruck herkennen.

Redactie LogistiekProfs
Afbeelding:Mark Hunter - License: CC

Plaats een reactie (6)

Reageren
 • Richard Wester
  12.03.2015 - 14:27 uur | Richard Wester

  Binnenkort op heftruckverzekerd meer veiligheid tips, tevens komen wij binnenkort met een kortingsmodule voor heftrucks waarop de vermelde extra verlichting is toegepast (7,5% op de premie)

 • Jan Brouwer
  04.03.2015 - 10:04 uur | Jan Brouwer

  Om de veiligheid nog verder te verhogen kan er in een nieuwe bedrijfsvloer een gegolfd dilatatieprofiel worden aangebracht waardoor er geen schok of trillingen meer ontstaan bij het passeren van de vorkheftruck, en de te vervoeren producten minder snel van de pallet vallen met alle nadelige gevolgen van dien. Dit gegolfde profiel kan ook toegepast worden bij reeds versleten overgangen.

 • Eric Hereijgers
  26.02.2015 - 17:04 uur | Eric Hereijgers

  De veiligheid van het magazijn kan het beste gewaarborgd wsorden door een goed logistiek concept.
  Hierbij wordt rekening gehouden met zowel de goederenstroom als de mensenstroom in het magazijn.
  Door deze zoveel mogelijk te scheiden, kan de efficientie vaak worden verhoogd, terwijl tevens de veiligheid verbeterd wordt.

  Met vriendelijke groet
  Eric Hereijgers

 • Redactie LogistiekProfs
  26.02.2015 - 16:49 uur | Redactie LogistiekProfs

  Beste Rienk,

  Hartelijk dank voor uw waardevolle toevoeging. We hebben deze aan het artikel toegevoegd!

  Redactie LogistiekProfs

 • Rienk Kobus
  26.02.2015 - 10:39 uur | Rienk Kobus

  Wat wij ook ingevoerd hebben, is een blauwe lamp achter op onze trucks die bij het achteruitrijden gaat branden en een blauwe stip op de vloer schijnt .
  Als de truck uit een slag in het warehouse komt. kan je dat in het rijpad herkennen doormiddel van de blauwe stip.
  Is heel positief ontvangen door iedereen en help zeker mee om veiliger te werken in het warehouse.

 • Jaap Gerrits
  26.02.2015 - 09:44 uur | Jaap Gerrits

  Wanneer ik iets uitgeprint wilt hebben, zo als de punten veiligheid in het magazijn, dan loopt onze printer vast.

  Met vriendelijke groet
  Jaap Gerrits