4 takeaways van de eerste dag Logistica en ICT & Logistiek
05.11.2019 | Beursnieuws

4 takeaways van de eerste dag Logistica en ICT & Logistiek

Wat viel op tijdens de eerste dag Logistica en ICT & Logistiek? LogistiekProfs maakte een ronde langs de velden van de vakbeurs en noteerde een viertal belangrijke takeaways. 

1. Supply chain management is booming

De sessies in het Supply Chain Theater zijn in trek. Vorig jaar waren de seminars al tot de nok toe gevuld, waardoor de organisatie besloot het theater uit te breiden. Dat bleek geen overbodige luxe: sessies over strategie, processen, visibility en de ROI van supply chain verbeteringen werden wederom drukbezocht. 

Volgens Sjaak Lekkerkerker van BLMC, dat de sessies in het theater mede organiseert, speelt de onvoorspelbaarheid van de markt een grote rol. "Bedrijven vragen zich af hoe ze hun supply chain flexibeler en wendbaarder maken. Zij komen naar het theater en het Supply Chain Plein om naar andermans ervaringen te luisteren en om advies te vragen." 

2. Zonder AGV doe je eigenlijk niet mee

Een Automated Guided Vehicle (AGV) op je stand is een must, zo doet een ronde over de beurs vermoeden. De onderlinge verschillen zijn groot: van AGV's die belijning volgen als AGV's die hun weg door het warehouse vinden met camera's en machine learning. 

De Lowpad van Eurotec ging naar huis met de Logistica Award 2019, de prijs voor de beste logistieke innovatie. Een AGV die zich onderscheidt met zijn compacte formaat. Door de geringe hoogte van 12 centimeter kan de Lowpad stellingkasten, rolcontainers en Deense karren optillen en verplaatsen. Ook de aangedreven stuurwielen op de vier hoeken van het voertuig zijn uniek. Hierdoor kan de Lowpad vanuit stilstand in elke richting bewegen, ook diagonaal of in een bocht.

3. Voorzichtige opmars platformen 

De platformeconomie is zijn weg naar de logistiek gestaag aan het vinden. Momenteel maakt slechts 16 procent van de handels- en productiebedrijven gebruik van platformen voor het verzenden van goederen, blijkt uit onderzoek dat evofenedex op de beurs presenteert. Een gemiste kans, stelt de handelsorganisatie. Om bedrijven beter bekend te maken met de mogelijkheden van de platformeconomie, organiseert het de komende dagen de sessie 'Online platformen: zonder complexe implementatie altijd grip op de supply chain'. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik van platformen kunnen op ICT & Logistiek onder meer terecht bij ChainCargo en Miles Delivery.  

4. Robotarmen

In hal 2 springen de robotarmen in het oog. Veel system integrators tonen op hun stand collaboratieve robotarmen die ondersteunen bij het picken en verpakken. Zo komen we de uitvoering van Universal Robots meerdere malen tegen. 

In dezelfde hal vinden we ook de Box pick cel van Robomotive, finalist bij de Logistica Award. Deze orderverzamelaar kan dozen en afzonderlijke items picken binnen een bereik van drie meter. Door een 3D-camerasysteem en adaptieve grijptechnologie hoeft geen gebruik te worden gemaakt van AI of deep learning. De box pick cel kan circa vierhonderd items per uur picken, met een beschikbaarheid van meer dan 95 procent. 


Plaats een reactie (0)

Reageren