4 supply chain trends in 2019: van agility tot digitalisatie in transport

Logistiekprofs op 10 January 2019

DHL Supply Chain heeft de belangrijkste supply chain trends voor 2019 in kaart gebracht. Volgens het bedrijf gaan vier trends het komende jaar een belangrijke rol spelen: magazijnrobots, agility, talentontwikkeling en digitalisering in transport. 

Hoewel er volgens DHL een
aantal opkomende technologieën zijn die supply chain managers op hun radar
moeten hebben, van blockchain tot platooning, heeft het bedrijf zich
geconcentreerd op de vier trends die in 2019 het grootste effect zullen hebben op de
activiteiten in Noord-Amerika.

“De complexiteit van supply chains groeit al jaren en verschillende trends dreigen de supply chain nog complexer te maken”, aldus Scott Sureddin, CEO van DHL Supply Chain Noord-Amerika. “We zien nu echter ook dat sleuteltechnologieën een volwassenheidsniveau bereiken. Dit stelt ons in staat om de complexiteit beter te beheren en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen. Dat maakt 2019 een zeer opwindend jaar in de voortdurende evolutie van de industrie.”

1. Magazijnrobots worden volwassen

Robots hebben hun waarde in magazijntoepassingen al bewezen, maar de technologie zal in 2019 een omslagpunt bereiken, verwacht DHL. Hoewel orderpicking een belangrijk aandachtspunt is bij robotontwikkeling, wordt verwacht dat de technologie een impact zal hebben die verder gaat dan e-fulfilment. “Bij DHL hebben we een multi-vendor-strategie voor robotica aangenomen, waarmee we de beste technologie voor elke toepassing kunnen selecteren. Daarnaast gebruiken we onze schaalgrootte om nieuwe oplossingen te ondersteunen. Dit zal uiteindelijk helpen om het scala aan oplossingen voor de industrie te verruimen”, zegt Sureddin. 

2. Toenemende onzekerheid vraagt om agile supply chains

In de huidige globale en interconnected supply chains kunnen nieuwe tarieven, handelsovereenkomsten en klimaatgebeurtenissen een golfeffect hebben
dat de hele supply chain verlamt, aldus DHL. Dit maakt een proactieve supply
chain-planning belangrijker dan ooit. Het opzetten van supply chains die
natuurrampen kunnen omzeilen of snel kunnen herconfigureren om verschuivingen
in kosten of materiaalbeschikbaarheid aan te kunnen, is
van cruciaal belang voor het handhaven van hoge serviceniveaus.

3. Talent krijgt de aandacht die het verdient

Hoewel het tekort aan talent een uitdaging blijft, duiken er volgens DHL ook oplossingen op. Daarbij haalt het vooral haar eigen prestaties aan: “Als ’s werelds grootste leverancier van contractlogistiek, heeft DHL Supply Chain een proactieve en veelzijdige benadering van werving en retentie aangenomen.” Ondanks de krappe arbeidsmarkt, kon het bedrijf consequent voldoen aan de eisen van klanten. “Naast het gebruik van robotica om de productiviteit te verhogen, heeft het bedrijf elke stap van het wervingsproces geautomatiseerd, om de kwantiteit en kwaliteit van de kandidaten voor posities te vergroten.” 

4. Transport profiteert van digitalisatie 

Digitalisering biedt tal van mogelijkheden in de supply chain, maar de transportsector heeft hier in 2019 het meeste profijt van, denkt DHL. “Er zijn een aantal digitale oplossingen op komst die de industrie in staat stellen om de beschikbare transportmiddelen beter te benutten en de servicekloof te dichten.”  

Op de cloud gebaseerde transportmanagementsystemen (TMS) bieden kleinere bedrijven de mogelijkheid om het gebruik van hun resources te optimaliseren. Bovendien maakt het toegenomen gebruik van IoT in de vorm van fleetmanagementsystemen het mogelijk om het gebruik van vrachtwagens te verbeteren en de downtime te verminderen. DHL verwacht dat digitale vrachtplatforms in 2019 het grootste verschil zullen maken. Deze online marktplaatsen verbinden verladers met beschikbaar transport. Zo worden processen gestroomlijnd en kosten geoptimaliseerd, verwacht DHL.