35.000 banen op de tocht door robots in distributiecentra
30.05.2017 | Branchenieuws

35.000 banen op de tocht door robots in distributiecentra

'Denkende' robots nemen de komende vijftien jaar 35.000 banen over in distributiecentra. Vooral in Noord-Brabant gaan veel arbeidsplaatsen verloren. 

Dat constateert Buck Consultants International in het rapport 'Robotisering in warehouses'. De afgelopen jaar zijn er 63 nieuwe, geautomatiseerde warehouses in Nederland gebouwd. De besparing op personeel ligt bij deze warehouses tussen de 40 en 75 procent. Volgens Buck Consultants worden de komende vijftien jaar nog eens 600 distributiecentra met elk een vloeroppervlak van meer dan 10.000 vierkante meter geautomatiseerd. "In al deze distributiecentra werken nu 85.000 mensen. De komende vijftien jaren zullen zo'n maximaal 35.000 banen daarvan vervallen door verdergaande mechanisering en robotisering", aldus directeur René Buck.

In Noord-Brabant zouden 10.700 banen op de tocht staan, gevolgd door Zuid-Holland (5.000 banen) en Limburg (4.900 banen).

'Denkende' robots hebben meeste impact 
Volgens het bureau gaan vooral de geavanceerde robots, die veel van de opslag, pick- en verpakkingsactiveiten overnemen, een enorme impact hebben. "De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat robots steeds meer moeilijke taken kunnen verrichten, maar ook dat de kosten per robot minder worden", stelt Kees Verweij, partner bij Buck. "Bovendien dwingen tekorten aan goed en gekwalificeerd personeel bedrijven ertoe alternatieven te zoeken. En dan geven de lage rentestand waardoor de kapitaalkosten relatief laag zijn en de groeiende economie bedrijven het laatste zetje om deze investeringen te plegen."

Werkgelegenheid niet in het gedrang
Overigens hoeft de robotisering niet automatisch tot hoge werkloosheidscijfers te leiden. Zeker nu de aanwas van nieuwe mensen in de logistieke sector beperkt is. Buck: "Robotisering verhoogt de productiviteit in de logistieke sector. Bovendien vervangen robots ook zwaar, eentonig en soms ook gevaarlijk werk. Vergeet ook niet dat in de komende jaren enkele tienduizenden mensen die nu werken in dit dit type dc met pensioen gaan. En dan komen er ook nog elke maand nieuwe distributiecentra van buitenlandse bedrijven bij die mensen nodig hebben.”

Logistiek vastgoed en hotspots 
Buck Consultants verwacht dat er de komende jaren enkelen miljarden euro's in mechanisering en robotisering van warehouses worden geïnvesteerd. Dat zal echter weinig invloed hebben op het logistiek vastgoed. “Een modern warehouse kan prima robotisering aan. De omvang, hoogte, diepte en vloerkwaliteit veranderen niet.” Ook veranderen de distributiecentra nauwelijks van locatie. "De logistieke hotspots in Nederland blijven grosso modo hetzelfde.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • Janet Kooren
    06.06.2017 - 15:54 uur | Janet Kooren

    Of het biedt juist een betere concurrentiepositie voor nog meer warehouses? Banen waar nu een tekort aan personeel voor is? Hm, kort door de bocht en makkelijk scoren?