26 trends die de logistiek gaan veranderen

Logistiekprofs op 26 April 2016

Kunstmatige intelligentie en personalisatie zijn de belangrijkste thema’s achter trends die de komende tien tot vijftien jaar een grote rol gaan spelen in de logistiek. Het leidt bijvoorbeeld tot de opkomst van On-Demand Delivery en Augmented Reality, zo blijkt uit de 2016 Logistics Trend Radar van DHL. De supply chain gigant neemt in het rapport 26 trends onder de loep die de logistiek de komende tien tot 15 jaar gaan veranderen.

Daarbij onderscheidt DHL nieuwe trends, de ontwikkeling van bestaande trends en trends die sinds 2013 – de datum van het vorige rapport – mainstream zijn geworden. “Het is ontzettend lastig om te voorspellen welke trends een langdurig effect gaan hebben op de sector en bij welke trends het om een korte hype gaat”, aldus Markus Kückelhaus, vice president innovatie en trendresearch bij DHL. “De Logistics Trend Radar helpt ons en onze klanten om de ontwikkelingen voor te blijven.”

 
Volgens DHL zal 15 van de 26 trends al binnen de komende vijf jaar een grote impact op de logistiek hebben. Zo verwacht DHL dat data-driven en autonome supply chains ontelbare mogelijkheden zullen bieden voor optimalisatie van bijvoorbeeld warehousing en last mile delivery. “Al zullen de kosten aan het begin van de rit hoog uitvallen”, aldus DHL.

Ook het veranderende consumentengedrag en de vraag naar gepersonaliseerde producten gaan een grote rol spelen. “Consumenten laten hun producten bezorgen waar en wanneer zij willen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van flexibele koeriersdiensten. Daarnaast groeit de markt voor gepersonaliseerde producten. Misschien wint deze het wel van massaproductie. Dit leidt tot Batch Size One (seriegrootte één), waar productie gedecentraliseerd is en supply chains ten alle tijden flexibel moeten zijn om te kunnen reageren op veranderingen in de productie.”

Hieronder leest u de korte uitleg van de 26 trends. Het volledige rapport, inclusief aanbevelingen van DHL, is hier te downloaden.

Redactie LogistiekProfs

Blijf altijd op de hoogte

Meld jezelf aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends, innovaties en ontwikkelingen uit de branche.