Zorg voor goede ID labels

Hans groen op 13 June 2017

ID labels zijn vaak het laatste waar aan gedacht wordt bij het inrichten of herontwerpen van een warehouse. Toch zijn labels cruciaal voor het functioneren van uw operatie.

De meeste warehouse managers zijn druk bezig om de toenemende e-commerce stromen in goede banen te leiden en te zorgen voor een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Toch is het belangrijk om labels bovenaan uw prioriteitenlijst te plaatsen. Enkele tips bij het implementeren van ID labels.

1. Team
Zorg voor een cross functioneel team. Niet alleen vanuit uw organisatie maar ook met uw leveranciers. Dus: werkvloer personeel, de leveranciers van uw wms, planning, label en apparatuur leveranciers.

2. Scanapparatuur 
Vanzelfsprekend moet uw scanapparatuur met uw labels kunnen omgaan. Daarbij moet u rekening houden met de scan afstand (er is een elementair verschil tussen statisch en dynamisch scannen), de lengte van uw barcode, symboolmogelijkheden. En uiteraard met uw operatie zelf. Scant u op vloerniveau of op hogere racks? Waarbij het verschil is of de warehousemedewerker vanaf de vloer of gaat hij zelf omhoog? 

3. Omgevingsfactoren
Omgevingsfactoren zijn het derde punt waar u rekening mee wilt houden. Wat is de conditie van uw stellingen? Is er veel stof en vuil in de omgeving? Ook de temperatuur van de omgeving is van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan vriesgedeeltes of aan een omgeving waar de luchtvochtigheid laag is. Ook de manier waarop u de labels bevestigt is van belang. Plaatst u deze direct op de stellingen of moeten ze vrijhangen boven doorgangen of laadplatforms? Let daarbij op of ze gefixeerd hangen of los mogen bewegen (luchtstromen).

4. De data file  
Wat wilt u precies in de code opslaan? Het opslaan van de locatie gegevens is vanzelfsprekend, maar bij de opmaak van de totale tabel gaat het ook om symbolen op het label. Deze moeten leesbaar zijn voor de medewerker. Denk daarbij ook na over eventuele kleurcodering van uw labels. 

5. Implementatie
Houd rekening met uw equipment en vloeroplossingen. Hoeveel mensen gaan er mee werken? Houd bij het vaststellen van het aantal scanners ook rekening met oplaadpunten en reserves. En zorg voor de juiste bescherm en bevestigingsmiddelen voor uw apparatuur.  Tijdig beginnen en goed doortesten van uw labels, ook binnen uw WMS, kan het verschil betekenen van het tijdig opleveren van uw nieuwe of verbeterde operatie. Onderschat dit niet.

Hans Groen – Adviseur Supply Chain en Performance Management