Waarom beladingsoptimalisatie meer is dan slim stapelen

Mark ruiter op 29 augustus 2016 | 3 minuten leestijd

Dat het slim laden van producten besparingen oplevert is glashelder. Of u nu een doos vult, een pallet stapelt of een complete container laadt, het doel is om zoveel mogelijk producten in zo weinig ruimte te passen. Waar het echter om draait is dat beladen of stapelen geen actie op zich is maar een stap in een logistiek proces.

In de praktijk zie ik dat bedrijven kansen laten liggen als de focus alleen op beladingsoptimalisatie gericht is. Ik geef aan de hand van voorbeelden uit recente cases wat meer uitleg.

Verruim uw blik
Wat vaak vergeten wordt is dat het proces begint wanneer er een order binnenkomt. Als op dat moment al duidelijk is hoe de zending er uit ziet en hoeveel volume ingekocht moet worden, biedt dat extra kansen. Stel dat u uw klant meteen zou kunnen aanbieden om meer producten zonder extra verzendkosten te sturen omdat er nog ruimte op de pallet of in de vrachtwagen is.

Ik kan nog een stap verder gaan: Bij één van mijn klanten wordt direct na de order het benodigde aantal palletplaatsen geboekt om de leadtime zo kort mogelijk te houden. Met een betrouwbaar laadschema wordt dus voorkomen dat er teveel of te weinig ruimte geboekt wordt.

Mixed zendingen
De volgende stap in het proces is de opbouw van een pallet of het laden van een container. Wanneer u werkt met homogene dozen, verloopt alles waarschijnlijk geautomatiseerd. Maar het verzendingsprofiel van de meeste bedrijven is minder homogeen dan u denkt. Zowel wat betreft vorm als wat betreft afmetingen zijn er veel uitzonderingen. Vele bedrijven benaderen deze ‘verpakkingsuitzonderingen’ handmatig. Ze worden als het ware uit geautomatiseerde logistieke processen getrokken.

U moet daarom belading als onderdeel van het gehele logistieke proces beschouwen: het kan zijn dat sommige handelingen overbodig zijn en best overgeslagen worden, waardoor de hele operatie efficiënter wordt. Software houdt op voorhand rekening met productafmetingen, stapelbeperkingen en gewicht alvorens men gaat stapelen.

Snellere verwerking orders
Waar vaak niet over nagedacht wordt, is het verwerken van orders bij de klant na transport. Als er gestructureerd gestapeld en ingeladen is, kan men op voorhand al inschatten hoe men het efficiëntste en snelste kan uitladen.

Ook hier geldt dat niet alles uitgepakt moet worden, tenzij voor een ingangscontrole. Denk aan de voordelen die te behalen zijn bij crossdocking, direct per gang weg te zetten goederen en zeker bij machine installaties levert dit enorme voordelen op.

Zinvolle investering?
Is investeren in beladingsoftware zinvol? Jazeker. Belangrijk hierbij is dat u het hele proces voor ogen houdt. Bekijk beladingssoftware dus niet enkel als een tool om optimaal te stapelen en transportkosten te besparen! Bekijk het als een hulpmiddel om inzicht te krijgen in uw hele supply chain en om over de hele lijn aanpassingen door te voeren.