Waaraan herkent u een goede heftruckopleiding?

Logistiekprofs op 14 augustus 2015 | 4 minuten leestijd

Door de wirwar die er aan heftruckopleidingen wordt aangeboden – zowel online als offline – is het voor logistiek managers en particulieren soms onduidelijk bij welke instituten er echt kwaliteit wordt aangeboden. Online cursussen zijn vaak goedkoper en daarom aantrekkelijk, maar dat wil niet altijd zeggen dat u goed wordt opgeleid. Daarom heeft BLOM Opleidingen negen punten op een rij gezet waaraan u een kwalitatieve heftruckopleiding kunt herkennen. 

1) Het instituut heeft een CEDEO-erkenning 
Een van de belangrijkste voorwaarden van een goede opleiding is een CEDEO-erkenning. Dit certificaat waarborgt de kwaliteit van de opleiding. De erkenning kan je terugvinden op de website van het instituut of via de website van het CEDEO.  

2) De opleider heeft een ISO certificering 
Bij die CEDEO-erkenning houdt het niet op. Echte kwaliteit zit ‘m volgens BLOM Opleidingen in een ISO-certificering. Dit is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. Een ISO 9001 houdt in dat de organisatie in staat is om te voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving én aan de eisen van de organisatie zelf. Ook hierbij is het logo meestal op de website van het instituut te vinden. 

3) De basiscursus duurt minimaal 2 cursusdagen 
Volgens BLOM Opleidingen is het niet realistisch om het rijden op een heftruck binnen een dag aan te leren. Een kwalitatieve opleiding duurt dan ook minimaal 2 dagen: 1 voor de theorie en 1 voor de praktijk.  

4) Je ontvangt (indien geslaagd) een geldig certificaat
Na het correct afleggen van een examen hoor je een heftruckcertificaat te ontvangen. Dit dient bij werkgevers als bewijs dat je aan de basisvaardigheden van het besturen van een heftruck voldoet. 

5) Opleider biedt de mogelijkheid tot behalen CCV certificaat 
Als je gaat voor het CCV veiligheidscertificaat, kan je terecht op de website van het CBR. Daar staat een lijst met erkende opleidingsinstituten. De opleider moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen om het certificaat te verstrekken. Zo moeten er minimaal twee gangpaden met een lengte van tien meter aanwezig zijn. Daarnaast is het verplicht om het examen in een apart lokaal wordt afgelegd.  

6) Gecertificeerde instructeurs 
Het komt helaas meer dan eens voor dat een heftruckbestuurder wordt opgeleid door een andere heftruckbestuurder, die er toevallig meer verstand van heeft. Dat betekent niet dat deze persoon als instructeur mag fungeren. De instructeurs dienen minimaal MBO Plus niveau te hebben. Daarnaast dient de instructeur in het bezit te zijn van een geldig ‘Certificaat van Vakbekwaamheid’ of ‘Diploma Vakopleiding Heftruckchauffeur’ voor het desbetreffende transportmiddel en het liefst ook een VCA-VOL certificaat. Daarnaast dienen de docenten jaarlijks te worden bijgeschoold.

7) De opleider biedt ook andere veiligheidsopleidingen aan 
Deze tip is misschien geen harde vereiste, maar zodra een opleider ook andere opleidingen aanbiedt, zoals BHV en VCA, zit je waarschijnlijk goed. Dit betekent namelijk dat de opleider kennis heeft van veiligheid en dit aan jou kan overdragen. 

8) De opleider biedt ook maatwerk
Bij deze tip moet vooral worden gekeken naar de inrichting van uw organisatie. Is deze zo specifiek dat een standaardtraining onvoldoende is. Hierbij valt te denken aan werken met specifieke trucks, specifieke lading of specifieke omstandigheden/omgeving. Maatwerk zou hier het beste bij passen. Zoek naar een opleider die training op locatie geeft. 

9) Bekijk recensies 
Recensies op websites geven als geen ander een indruk van een bepaald opleidingsinstituut. Hoe werden de vorige cursisten behandeld? Hoe beoordeelden zij de kwaliteit? Op websites als Springtest.nl en de Feedback Company kunnen mensen een cursisten achterlaten over opleiders. 

Redactie LogistiekProfs