Voorraadmanagement en verantwoordelijkheden

Voorraadmanagement en verantwoordelijkheden

Voorraadmanagement en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt traditioneel bij de supply chain of logistiek manager. Toch is een geïsoleerde benadering van voorraadmanagement een essentieel deel van de supply chain.

Feitelijk is het een gedeelde verantwoordelijkheid omdat de invloed van andere functies mede bepalend is voor de hoogte en voorraadpunten. Goed voorraadmanagement is alleen mogelijk als inkoop, productie, planning, R&D en sales goed samenwerken.

Vaak is voorraadmanagement een lastig compromis omdat de optimalisatie van de supply chain het onderspit delft wanneer het gaat om productiekosten of servicelevels richting de klant. Ook werken leveranciers niet altijd mee omdat vanuit hun productie of doorlooptijden, een optimalisatie van uw vooraad wordt gefrustreerd.

Continu evalueren

Het continu evalueren van uw voorraad is bij de huidige toename van complexiteit en kosten van uw supply chain onvermijdelijk. Voorraad speelt een cruciale rol bij uw winstgevendheid, cashflow en risico's op out-of-stock en overbodige voorraad. Dit vereist een delicate balans tussen interne en externe belangen die niet zelden conflicteren.

De juiste balans vinden tussen de verschillende belangen en prioriteiten is een van de belangrijkste taken van voorraadmanagement. Toenemend inzicht en controle over uw voorraad draagt significant bij aan de waarde van uw vooraad. Vormen van Collaborative Planning en Service, realtime inzicht in uw voorraad door de keten heen bied u meer kans tijdig te reageren op veranderingen.

Regisseursfunctie

De voorraad of supply manager zal dan meer als regisseur moeten gaan opereren om te zorgen dat de verschillende functies binnen de organisatie meer gaan samenwerken. Een supply chain manager zal meer moeten bemiddelen, overstijgende belangen en doelen formuleren en buy-in moeten realiseren. Een optimalere supply chain is dan het resultaat van zijn regisseursfunctie.

De supply chain manager zal dan niet alleen het vermogen dienen te hebben om zijn peers op een lijn te krijgen, hij / zij dient daartoe ook voldoende inzicht en begrip te hebben voor de complexiteit en uitdagingen waar zijn peers voor staan. Waar vaak de focus bij supply chain managers ligt bij diepgaande kennis van hun supply chain, zullen ze zich moeten verbreden naar een meer generalistische kennis. Een supply chain manager dient in staat te zijn om de 'touwtjes aan elkaar te knopen'.

Hans Groen - Adviseur Supply Chain en Performance Management 

Plaats een reactie (0)

Reageren