Vier suggesties voor een betaalbaar WMS

Tijdens een barbecue vertelde een bevriende directeur van een middelgrote logistiek dienstverlener dat hij op zoek is naar een warehouse management systeem (WMS). Of ik nog wat tips had. Nou, bij deze: een aantal suggesties voor een nieuw en vooral betaalbaar WMS.

De logistiek dienstverlener in kwestie is nog niet verschrikkelijk lang actief in warehousing. Lange tijd volstond de scanmodule van het al lang geleden geïmplementeerde transport management systeem (TMS), maar die begint nu qua functionaliteit te kort te schieten. Een nieuw WMS is noodzakelijk, en automatisch ben ik er vanuit gegaan dat het vooral een betaalbare oplossing moet zijn. In de logistieke dienstverlening gaat het immers al jaren over lage marges, hoewel ik vorige week las dat de transportprijzen tot recordhoogte zijn gestegen. Hoe dan ook: wie een betaalbare oplossing wil, moet vooral de technologische ontwikkelingen in de gaten houden. Een aantal tips:

1.WMS in de cloud
Wie wil er nog een eigen server in zijn warehouse met alle bijkomende ellende van dien? Vandaag de dag zijn er WMS’en beschikbaar die draaien in de ‘cloud’. Bedrijven hoeven niet meer te investeren in licentie- en implementatiekosten, maar betalen bijvoorbeeld een vast bedrag per gebruiker per maand. Dat is inclusief onderhoud aan de server en updates van het WMS. Groeit de bezetting van het warehouse na verloop van tijd? Dan kunnen binnen een paar tellen extra gebruikers worden aangehaakt. Moet u tijdelijk elders opslagruimte inhuren? Een computer met internetverbinding volstaat om ook daar het WMS te gebruiken.

Behalve een laagdrempelige instap en geen gedoe meer met servers, biedt een cloudoplossing ook grote voordelen als het gaat om veiligheid. Het serverpark waarin het WMS draait, is beter dan uw warehouse beveiligd tegen brand, stroomuitval en andere problemen die de beschikbaarheid van het systeem in gevaar kunnen brengen.

2.Smartphone als scanner
Waarom zou u nog dure barcodescanners aanschaffen als u daarvoor ook goedkope smartphones kunt inzetten? Een enkele WMS-leverancier heeft al een orderpick-app ontwikkeld: een app die op een willekeurig Android-toestel kan worden geïnstalleerd, waarna orderpickers direct aan de slag kunnen. Dat kan met een smartphone, maar bijvoorbeeld ook met een tablet die op een orderpickkar wordt bevestigd. En behalve voor barcodescanning zijn ze ook bruikbaar voor voicepicking. Natuurlijk is een industriële handheld terminal robuuster dan een simpele smartphone, maar daartegenover staat dat u voor de kosten van zo’n terminal misschien wel vijf of meer smartphones kapot kunt laten vallen.

Ik moet toegeven dat ik niet exact weet wat de ervaringen met de inzet van consumentenelektronica in warehouses zijn. Wat ik wel weet, is dat de razendsnelle ontwikkelingen in de consumentenelektronica zullen doorwerken in het warehouse. In de transport is nu al te zien dat charters hun eigen Android-toestel meenemen, waarop ze vervolgens de boordcomputer-app installeren van het transportbedrijf dat hen inhuurt. Op die manier kan het transportbedrijf de charter net als zijn andere vrachtauto’s real-time volgen. Wie weet krijgen we iets soortgelijks in het warehouses: uitzendkrachten die hun eigen smartphone moeten meenemen om te kunnen orderpicken.

3.Blijf bij de standaard
In een warehouse zonder aansturing via een WMS is alles mogelijk. Zeker als logistiek dienstverlener is het dan verleidelijk om op alle wensen van opdrachtgevers in te gaan. Wil een opdrachtgever dat alle de gepickte goederen in alfabetische volgorde op pallets worden gestapeld of op kleur worden gesorteerd? De klant is koning.

Wie dan een WMS wil implementeren, zal ontdekken dat lang niet elk systeem - zeker niet de beter betaalbare systemen - even goed met alle processen kan omgaan. Kies dan niet voor duur maatwerk dat in de toekomst alleen maar een blok aan het been zal blijken te zijn, maar conformeer je aan de standaard werkwijze die het WMS wel ondersteunt.

En die specifieke wensen van opdrachtgevers dan? Leg hen uit dat hun wensen wel ingewilligd kunnen worden, maar reken hen voor hoeveel extra kosten daarvoor moeten worden gemaakt. Of nog beter: ga met ze in gesprek, probeer te achterhalen uit welke problemen de wensen voortkomen en ga samen op zoek naar betere oplossingen. De kans is groot dat dit tot een veel efficiëntere, beter aanstuurbare werkwijze leidt.

4.Kies voor branche-ervaring
Nederland telt een groot aantal WMS-leveranciers met systemen die veel kunnen, maar die toch niet zomaar uitwisselbaar zijn. De ene leverancier richt zich uitsluitend op logistiek dienstverleners, de ander is gespecialiseerd in groothandel en retail. Kies dan voor een WMS-leverancier met bewezen ervaring in uw specifieke branche, of dat nu de chemie met zijn gevaarlijke stoffen is of de food met zijn eisen aan tracking en tracing. Deze leverancier hoeft u waarschijnlijk niet meer uit te leggen wat uw uitdagingen zijn; hij heeft ze al vaker gehoord. Bovendien kent hij de best practices in uw branche, die u gratis en voor niets erbij krijgt. 

Waarom zou u het wiel opnieuw uitvinden?

Plaats een reactie (8)

Reageren
 • 21.10.2016 - 14:21 uur | juanita stachowitz

  Nog één ding zou ik hier graag aan toe willen voegen. Kijk eerst kritisch naar de huidige processen. Valt daar nog winst te behalen? Neem de ideale processen die passen bij de gewenste servicegraad/logistieke kostprijs en baseer daar je programma van eisen voor het WMS op. De geselecteerde WMS-leveranciers kunnen dan heel gericht een aanbieding doen. En die aanbiedingen laten zich daardoor ook gemakkelijker met elkaar vergelijken op punten die voor de zoekende partij relevant zijn.
  Natuurlijk heb je de bloglezers wel nieuwsgierig gemaakt hoe deze logistieke dienstverlener nu verder tewerk gaat en welke keuze hij uiteindelijk maakt ...

 • Quinten dhr Devos
  18.12.2015 - 22:57 uur | Quinten dhr Devos

  Vooral het laatste gedeelte vind ik persoonlijk een zeer goeie opmerking "branche" klopt volledig

 • Jan-Cornell van Ekris | Boltrics
  02.09.2015 - 14:30 uur | Jan-Cornell van Ekris | Boltrics

  Wat mij betreft een leuk artikel waarin goede argumenten gebruikt worden. Natuurlijk is een smartphone niet in alle situaties toepasbaar, zeker niet als het om een meer intensieve operatie gaat, maar voor kleinschalige warehouse-activiteiten kan het een oplossing zijn.

 • Henk Bousema
  02.09.2015 - 09:00 uur | Henk Bousema

  De ideeën zijn leuk, echter wanneer je een serieus WMS wilt neerzetten met hoge omloopsnelheid en een flink aantal medewerkers op de vloer dan kom je hier echt niet mee weg.
  De workflow aanpassen aan de bedrijfsomstandigheden is gewoon met een ROI uit te rekenen net als de meeste businesscases. Een 'standaard' bestaat in 2015 alleen nog in commerciële zin.
  Een handterminal voorkomt ook dat de telefoon gaat terwijl men 'aan het werk' is. Op de werkvloer behoort men geen prive telefoon bij zich te hebben,.
  De investering in een serverpark is minimaal vergeleken bij de hele infrastructuur.
  Het definiëren van een goede interface met het ERP systeem is veel belangrijker. Dus bedenk vooral hoe de verschillende processen moeten lopen.

 • Jan Jurrius
  01.09.2015 - 12:33 uur | Jan Jurrius

  Het artikel geeft absoluut het juiste signaal dat er bij de keuze van een WMS eerst goed nagedacht moet worden over de genoemde en ontbrekende aspecten. Op basis van de keuzes hierin dient er goed gekeken te worden wat de impact daarvan is op de bestaande ICT omgeving. Pas dan kan doelgericht de selectie van het WMS gestart worden. En elk bedrijf dient zich te realiseren dat er een omvangrijk en complex project in gang wordt gezet dat alleen succesvol kan zijn met de juiste ervaring, kennis en kunde van dit soort trajecten. Er wordt namelijk iets opgestart dat voor een groot deel nieuw is voor de bestaande organisatie!

 • 01.09.2015 - 09:17 uur | Peter van Minnen

  Graag breek ik een lans voor duurdere en complexere systemen, terwijl wij zelf juist een micro-WMS op de markt brengen. Mijn advies is om te kiezen voor het systeem dat de meeste toegevoegde waarde levert (bij zo min mogelijk "overkill" aan overbodige functies).
  Let op de onverwachte kosten zoals interfacing, configuratie versus meerwerk, implementatiekosten, servers en netwerken, beheer en onderhoud van data, het inleren in de software en het veranderen van processen en het veranderen van het gedrag van mensen die er mee moeten werken.
  Let ook op de onverwachte voordelen zoals bedieningsgemak en acceptatie, integratie van foto's en spraak, connectiviteit via 3G/4G naast Wifi en de schaalbaarheid. Bent u met uw keuze voorbereid op de toekomst?
  Verbeteringen zijn daar waar je ze vindt. Mooi van dit artikel is dat het de wegen toont naast de gebaande paden van traditionele WMS systemen.

 • Fons Moormann
  01.09.2015 - 09:05 uur | Fons Moormann

  Vanuit de praktijk van de software implementatie kan ik alle punten welke als belangrijk worden beschreven voor het maken van een keuze en procesinrichting voor 100% onderschrijven. Smartphones in een warehouse kan prima maar neem afhankelijk van de omstandigheden en type handelingen/producten wel een degelijke casing. Dit bespaart op termijn veel ergernis/werkuitval/kosten indien een apparaat kapot valt.

 • Jeff van Hek
  01.09.2015 - 09:04 uur | Jeff van Hek

  Leuk prikkelend artikel !