​Verplichtingen bij het gebruik van heftrucks. Hoe zat het ook alweer?

Logistiekprofs op 23 maart 2015 | 3 minuten leestijd

Een wirwar aan certificaten en verzekeringen voor de heftruck kunnen voor de nodige verwarring zorgen. Hoe zit het bijvoorbeeld als de heftruck ook op de openbare weg rijdt? We zetten de verplichten kort voor u op een rij.

Het Heftruckcertificaat
Het lijkt vanzelfsprekend dat elke heftruckbestuurder over een certificaat moet beschikken, maar het tegendeel is waar. Ondanks het grote aantal ongevallen met heftrucks, is een standaard Heftruckcertificaat niet verplicht. Een bestuurder moet een ‘deugdelijke’ opleiding hebben genoten en daar kunnen meerdere cursussen en certificaten aan voldoen. Wel moet de werkgever kunnen aantonen door wie er is opgeleid en welke onderdelen daarbij zijn behandeld. Maar de werkgever mag de opleiding ook zelf geven, als hij kan aantonen dat hij in het bezit is van een heftruckdiploma. Deze training moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet er wel gebruik worden gemaakt van een lesboek.

Als de werkgever niet kan aantonen dat zijn personeel voldoende is opgeleid, is hij bij ongevallen juridisch aansprakelijk. De bestuurder moet verder zorgen dat hij zijn kennis regelmatig opfrist. Dat kan door middel van een herhalingscursus.

Werknemers mogen vanaf 16 jaar een heftruck besturen. Let wel: als ze 16 of 17 zijn moet er altijd een toezichthouder aanwezig zijn.

De WA verzekering
Elk motorrijtuig in Nederland moet verzekerd zijn. De Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen is bedoeld voor voertuigen met én zonder kenteken en ook voor voertuigen die op het eigen terrein rijden. Elke heftruck dient dus WA verzekerd te zijn. Veel bedrijven nemen het niet zo nauw met deze regel, omdat de heftrucks zich toch niet op de openbare weg bevinden en zij dus geen ongelukken verwachten. Maar de arbeidsinspectie controleert hier wel degelijk op.

Bij een ongeluk met een onverzekerd voertuig, wordt de schade vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer. De eigenaar van het voertuig draait uiteindelijk voor dit bedrag op.

De WEGAM verzekering
Daarnaast kunt u een WEGAM verzekering (Werkgeversaansprakelijkheidverzekering Motorrijtuigen) overwegen. Deze verzekering dekt de schade die de bestuurder van de heftruck oploopt, iets wat de WA en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet vergoeden.

Openbare weg
Sommige trucks mogen op de openbare weg rijden. Dat is incidenteel nodig. Maar dan moeten heftrucks wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een heftruck op de openbare weg valt namelijk onder het Regelement Voertuigen. Zo moet de truck zijn voorzien van twee dimlichten en stadslichten, twee achterlichten, stoplichten en reflectoren aan de achterzijde. Er moeten waarschuwingsknipperlichten zijn geïnstalleerd en er moet een reflecterende driehoek aan de achterzijde zijn geplaatst.

Redactie LogistiekProfs