Met een 3PL in zee

Verladers kunnen flink twijfelen of ze een 3PL in de arm moeten nemen. Ze hebben hun bedenkingen over de kosten van de uitbesteding of ze vinden dat ze hun logistieke activiteiten zelf prima op orde hebben. Toch kan het lonen om alsnog met een 3PL in zee te gaan.

De logistiek dienstverleners van vandaag ontfermen zich niet meer alleen over warehousing en verzending. Ze kunnen een bedrijf naar een hoger niveau tillen met services als order management, sales support, e-commerce en integratie van IT. We zetten 5 voordelen van samenwerking met een logistiek dienstverlener voor op een rij. En hoe komt een samenwerking met een 3PL eigenlijk het meest tot zijn recht?

1.Expertise
3PL's ontfermen zich over logistiek. Dat is het enige wat ze doen. Misschien heeft u een transportmanager rondlopen die geen expert is in logistiek. Is het niet beter om deze activiteiten aan experts over te laten?

2.Efficiëntie
3PL's hebben niet alleen de kennis in huis om de logistiek van u over te nemen, ze beschikken ook over de juiste technologie en infrastructuur om de logistiek van A tot Z te verzorgen. Hierdoor kunt u uw klanten uiteindelijk een betere, waarschijnlijk snellere service bieden

3. Technologie
Logistiek dienstverleners beschikken over de nieuwste technologieën. Dat scheelt u een behoorlijke investering. Let wel op dat u met een 3PL in zee gaat die TMS software en andere technologieën zelf in huis heeft en niet uitbesteedt aan een software provider. Het kan namelijk een dure grap worden, en in sommige gevallen zelfs onmogelijk, als u de software in een later stadium wil updaten.

4.Focus
Door de uitbesteding van de logistieke activiteiten, kunt u zich weer op uw core business richten.

5.Schaalbaarheid
Schaalbaarheid is misschien wel een van de belangrijkste redenen voor het uitbesteden van de logistiek. 3PL's kunnen oneindig met u meegroeien. Als uw bedrijf in 2 jaar verdrievoudigd, hoeft u niet te verhuizen, u hoeft geen extra apparatuur aan te schaffen en u hoeft geen extra personeel in dienst te nemen. Het enige wat je moet doen is de 3PL bellen. Je betaalt voor wat je gebruikt, dus je kan ook weer inslinken als dat nodig is.

Toch zijn er ook een aantal gevallen waarbij een logistiek dienstverlener minder van pas komt. Wanneer u bijvoorbeeld lokaal zaken doet of een sterke focus heeft op distributie kan het lonen om de logistiek zelf te verzorgen.

Niet over de schutting gooien
Belangrijk bij de samenwerking met een logistiek dienstverlener is dat de verlader zijn activiteiten niet simpelweg over de schutting gooit. De logistiek dienstverlener kan het namelijk niet alleen. Belangrijk is dat beide partijen verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat van de uitbesteding. Het loont om in te zetten op een intensieve samenwerking, waarbij de processen van zowel de verlader als de logistiek dienstverlener goed op elkaar aansluiten.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren