Logistiek en financiën: waar is het mis gegaan?

Logistiek en financiën zouden hand in hand moeten gaan, omdat met een goede logistieke besturing kosten bespaard kunnen worden en de opbrengsten worden vergroot. In de praktijk is het echter vaak zo dat deze twee werelden – want dat zijn het – elkaar in het gunstigste geval niet teveel tegenwerken.

'Stuur gewoon een getal, dan zijn ze al tevreden'
Ik doe veel projecten waarin planningssystemen worden geïmplementeerd, en als er informatie uitgehaald moet worden ten behoeve van financiële mensen, zeg ik wel eens gekscherend: "stuur gewoon een getal, dan zijn ze al tevreden." Maar zoals een Griekse planner een keer tegen me zei: "some jokes can be very serious", schuilt hier een kern van waarheid in. Mijn ervaring is dat cijfers die aangeleverd worden aan financiële afdelingen vrijwel nooit terugkomen met kritische kanttekeningen, ook niet als het projectteam later zelf tot de ontdekking komt dat er onvolkomenheden in zaten.

Accurate informatie niet van grootste belang
Andersom heb ik geleerd dat ik in de zoektocht naar goede informatie om mee te plannen, de financiële gegevens typisch overgeslagen kunnen worden. Bij het maken van een plan is het van het grootste belang dat accurate informatie wordt gebruikt, en die is meestal niet beschikbaar uit financiële systemen, die gekenmerkt worden door abstract wensdenken dat nauwelijks getoetst wordt aan de werkelijkheid. Financiële kentallen zijn veel te vaag, terwijl bij logistieke planning concrete en beïnvloedbare key performance indicators nodig zijn.

Zinloze rituelen
Waar de financiële processen logistiek echt gaan tegenwerken is bij de afsluiting van periodes – maanden, kwartalen, jaren. Ineens moet de voorraad een paar dagen onwaarschijnlijk laag zijn, of moet er snel nog even wat uren gemaakt worden op bepaalde machines. Het zijn volstrekt zinloze rituelen die wereldwijd met voorspelbare regelmaat de operatie in het honderd sturen. De grootste schade wordt echter aangericht als er doelstellingen worden geformuleerd vanuit financieel perspectief, en logistiek mag dan maar gaan zorgen dat die doelstellingen uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld: graag een betere leverbetrouwbaarheid, en oh ja, doe ook maar lagere voorraden. Of en hoe dit allemaal mogelijk is, dat mogen de logistieke professionals uitzoeken.

Logistiek en financiën, het had zo mooi kunnen zijn. Waar is het mis gegaan?

Vincent Wiers - Expert Planning & Scheduling

Plaats een reactie (2)

Reageren
  • Marcel Wiedenbrugge
    05.02.2015 - 12:19 uur | Marcel Wiedenbrugge

    Het artikel eindigt met de vraag "Logistiek en financiën, het had zo mooi kunnen zijn. Waar is het mis gegaan?". Dit verhaal gaat feitelijk over het gebrek aan samenwerking tussen finance en logistiek. Voor logistiek kun je rustig ook andere afdelingen invoeren, zoals marketing, verkoop, service, etc. Het gaat mis omdat veel organisatie's vanuit een silo based structuur zijn opgezet, waardoor samenwerking tussen afdelingen geen natuurlijk proces is. Als je een onderneming opzet vanuit een integraal of holistisch perspectief, dan zul je veel minder problemen tegenkomen.

  • J Holewijn
    05.02.2015 - 10:18 uur | J Holewijn

    Inderdaad een aantal opmerkingen die ik herken in de praktijk. Volgens mij hebben we businesses die produceren, leveren, servicen enz en staan er overal "tellertjes" die dit omzetten in eurootjes. Meten is weten ! Maar is het eerste wel leidend en moet daar gestuurd worden om die cijfertjes een andere kant uit te duwen.