In 5 stappen naar een ‘groen’ magazijn

Duurzame bedrijfsvoering lijkt anno 2014 geen trend meer te zijn, maar een verplichting. Bedrijven die groen hoog op de agenda hebben staan, plaatsen zichzelf daarmee automatisch in een positief daglicht. Bedrijven die juist helemaal niet bezig zijn met het klimaat, lopen kans om sympathie van klanten te verliezen.

In de transport en logistiek wordt al veel gesproken over bijvoorbeeld schoon vervoer. Toch valt er ook in het magazijn winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Hieronder leest u hoe het magazijn in vijf stappen 'groener' gemaakt kan worden.

Pak energieverspilling aan
U kunt het energieverbruik in en om uw magazijn fors reduceren door bijvoorbeeld vrachtwagens te verplichten de motor uit te zetten bij stilstand. Ontwikkel vaste procedures voor het openen van deuren van docking stations, zodat deze niet onnodig lang openstaan. Daarnaast brengt u de energieverspilling omlaag door ervoor te zorgen dat kantoor en magazijn goed geïsoleerd zijn.

Led-verlichting of dakramen
Vervang oudere lampen door energiezuinige led-lampen. Installeer bewegingssensoren in het magazijn, zodat lampen alleen aanstaan indien nodig. Daarnaast kunt u overwegen om dakramen te plaatsen in combinatie met lampen die hun sterkte aanpassen aan de zonverlichting in het magazijn.

Zonne-energie
Er wordt al veel over gesproken en dat is niet voor niets. De honderden vierkante meters op het dak van een magazijn liggen er namelijk vaak ongebruikt bij. Een gemiste kans, want op het dak is genoeg ruimte voor zonnepanelen. Het vergt een forse investering, maar deze betaalt zich terug door belastingvoordelen en natuurlijk door een fikse besparing op de energiekosten.

Betrek werknemers en leveranciers
U kunt allerlei maatregelen treffen, maar zonder het betrekken van werknemers komt er waarschijnlijk weinig van die maatregelen terecht. Geef hen tips over energiezuinig werken en informeer ze over de nieuwe energiezuinige toepassingen in het magazijn. Ontwikkel vaste procedures voor het energieverbruik. Daarnaast heeft u invloed op de uitstoot van leveranciers door een strategische locatie voor uw magazijn te kiezen. Zo verkort u de gemiddelde rijafstand, en reduceert u uitstoot.

Focus op retourlogistiek
Producten die terug worden gestuurd zijn vaak niet meer verkoopbaar. Door energie te steken in het herstellen van deze producten, gaat u verspilling tegen. Zelfs wanneer de producten niet meer hersteld kunnen worden, kunt u verspilling tegengaan door de spullen te doneren, naar tweedehandsmarkten te brengen of door onderdelen te recyclen.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (0)

Reageren