Hoe reduceert u als logistiek bedrijf uw ecologische voetafdruk?

Logistiekprofs op 19 February 2015

Als logistiek professional houdt u zich hoogstwaarschijnlijk bezig met duurzaam ondernemen. Waar dit vroeger slechts door een selecte club vooruitstrevende bedrijven werd gedaan, is er nu eigenlijk geen ontkomen meer aan. Wie niet aan duurzaam ondernemen doet, wordt gezien als ‘fout’. Duurzaam ondernemen als logistiek zit hem niet alleen in een energiezuinig magazijn of duurzaam vervoer. Er valt namelijk ook veel winst te behalen bij het verpakkingsproces. Zo zijn er een drietal eenvoudige stappen die u kunt nemen om duurzamer met verpakkingen om te gaan.

Zorgvuldig verpakken
Een logische maatregel, die helaas niet altijd wordt nagestreefd. Zorgvuldig verpakken leidt tot een afname van het aantal DOA’s (Defect on Arrival’s). Omdat kapotte goederen meestal worden teruggestuurd, zal het aantal retouren afnemen als het aantal DOA’s wordt gereduceerd. Er is geen extra vervoer nodig om spullen te retouren, en er is dus geen sprake van extra uitstoot.

Size matters
De dozen waarin producten worden vervoerd zijn vaak voor een groot deel gevuld met lucht. Als producten in kleinere, op maat gemaakte dozen worden vervoerd, blijft er weinig onbenutte ruimte over. U hoeft zo minder vaak te rijden voor dezelfde lading. Bovendien kan het product veel schuiven als er veel ruimte over is in de doos. Daardoor kan er schade aan het product ontstaan. Houd de ruimte tussen de inhoud en verpakking daarom zo klein mogelijk en gebruik eventueel (recyclebaar) vulmateriaal om de ruimtes op te vullen.

Ga na waar uw verpakkingen vandaan komen
Verpakkingen zijn nu eenmaal nodig. Ze verbeteren de houdbaarheid van voedingsmiddelen en bieden producten bescherming tegen beschadiging tijdens transport en opslag. Toch kunt u wel nagaan waar uw verpakkingen uit bestaan. Verpakkingen en opvulmaterialen kunnen gemaakt worden van recyclebare of zelfs biologisch afbreekbare materialen. Check bij de leverancier waarmee u zaken doet welke verpakkingen hij aanbiedt en waar deze verpakkingen uit bestaan. Er is helaas geen keurmerk voor duurzame verpakkingen. Er bestaan wel een aantal verpakkingslogo’s en keurmerken, zoals het Kiemplantlogo. Deze en andere verpakkingslogo’s vindt u op de website van Milieu Centraal.

Redactie LogistiekProfs