Hoe reduceert u als logistiek bedrijf uw ecologische voetafdruk?

Als logistiek professional houdt u zich hoogstwaarschijnlijk bezig met duurzaam ondernemen. Waar dit vroeger slechts door een selecte club vooruitstrevende bedrijven werd gedaan, is er nu eigenlijk geen ontkomen meer aan. Wie niet aan duurzaam ondernemen doet, wordt gezien als 'fout'. Duurzaam ondernemen als logistiek zit hem niet alleen in een energiezuinig magazijn of duurzaam vervoer. Er valt namelijk ook veel winst te behalen bij het verpakkingsproces. Zo zijn er een drietal eenvoudige stappen die u kunt nemen om duurzamer met verpakkingen om te gaan.

Zorgvuldig verpakken
Een logische maatregel, die helaas niet altijd wordt nagestreefd. Zorgvuldig verpakken leidt tot een afname van het aantal DOA's (Defect on Arrival's). Omdat kapotte goederen meestal worden teruggestuurd, zal het aantal retouren afnemen als het aantal DOA's wordt gereduceerd. Er is geen extra vervoer nodig om spullen te retouren, en er is dus geen sprake van extra uitstoot.

Size matters
De dozen waarin producten worden vervoerd zijn vaak voor een groot deel gevuld met lucht. Als producten in kleinere, op maat gemaakte dozen worden vervoerd, blijft er weinig onbenutte ruimte over. U hoeft zo minder vaak te rijden voor dezelfde lading. Bovendien kan het product veel schuiven als er veel ruimte over is in de doos. Daardoor kan er schade aan het product ontstaan. Houd de ruimte tussen de inhoud en verpakking daarom zo klein mogelijk en gebruik eventueel (recyclebaar) vulmateriaal om de ruimtes op te vullen.

Ga na waar uw verpakkingen vandaan komen
Verpakkingen zijn nu eenmaal nodig. Ze verbeteren de houdbaarheid van voedingsmiddelen en bieden producten bescherming tegen beschadiging tijdens transport en opslag. Toch kunt u wel nagaan waar uw verpakkingen uit bestaan. Verpakkingen en opvulmaterialen kunnen gemaakt worden van recyclebare of zelfs biologisch afbreekbare materialen. Check bij de leverancier waarmee u zaken doet welke verpakkingen hij aanbiedt en waar deze verpakkingen uit bestaan. Er is helaas geen keurmerk voor duurzame verpakkingen. Er bestaan wel een aantal verpakkingslogo's en keurmerken, zoals het Kiemplantlogo. Deze en andere verpakkingslogo's vindt u op de website van Milieu Centraal.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (2)

Reageren
 • Alex Wijnings
  19.02.2015 - 13:43 uur | Alex Wijnings

  Het bewust worden van het gene wat gebruikt wordt op de werkvloer is nog iets waar we wat mee kunnen in de toekomst.

  Zelf kom ik nog wekelijks/maandelijks tegen dat er etiketten gebruikt worden met een te dure belijming of een verkeerd materiaal wat onnodig duur is in aanschaf. De reden die wordt opgegeven is dat wij al jaren zo werken dus het gaat prima zo... Duidelijke een gemiste kans.

  Mijn advies is dan ook om je verbruik en gebruik eens te laten bekijken !

 • herman van der helm
  19.02.2015 - 09:40 uur | herman van der helm

  Bij duurzaam ondernemen hoort ook zuinig zijn op de sjouwers/ bezorgers. Bij bijna alle bedrijven is de gezondheid niet gegarandeerd door het te zwaar tillen. Als we over duurzaamheid spreken valt er nog veel te doen.