Goede voornemens

Zo rond deze tijd hoor je overal om je heen mensen elkaar prettige feestdagen wensen. Voor mensen die werkzaam zijn in de logistiek hebben die feestdagen veelal extra betekenis.

Niet dat wij logistiekelingen fanatieker Kerstmis vieren, of met Oud en Nieuw meer met carbid of vuurwerk knallen, neen ik bedoel dat er op logistiek gebied vaak nog heel wat moet gebeuren voorafgaand aan die feestdagen.

Druk of rustig
Voor de een betekent de feestdagen dat er voorraad moet worden afgebouwd, om te vermijden dat beperkt houdbare producten na de feestdagen niet meer te gebruiken zijn, voor de ander betekent het juist meer voorraad opbouwen om juist rond de feestdagen aan de hogere vraag te kunnen voldoen. We zijn immers altijd bezig om de klanten zo goed mogelijk tevreden te houden. Weer anderen moeten zich tot het uiterste inspannen om alle orders nog op tijd afgehandeld te krijgen. Veel bedrijven willen nog zaken afgerond zien en consumenten willen bepaalde goederen voor de Kerst nog geleverd krijgen. Dat betekent (extra) goed plannen, misschien wel overuren draaien, machines in verschoven diensten inplannen om zo meer netto-uren te kunnen scoren.

Tegelijk willen we vaak nog even met het personeel gezellig samen zijn, al dan niet gecombineerd met de uitreiking van een Kerstpakket als blijk van waardering voor de inzet van de medewerkers. Als het op zo’n moment juist erg druk is in het bedrijf kan het een flinke puzzel zijn om iedereen tevreden te stellen.

Voor allerlei bedrijven komt daar vaak nog het ‘balansen’ bij. Of dat nu ingegeven is door de belastingdienst of door de ‘eigen’ financiële afdeling, maakt niet zo veel uit. Er kunnen heel wat uren in gaan zitten, maar aan de andere kant is het vaak ook wel een goede aanleiding om nog eens kritisch door voorraden heen te kijken: is dit nog nodig, is deze hoeveelheid nodig en ligt het er allemaal netjes bij, klopt de administratie met de fysieke voorraad?

Terug- en vooruit blikken
Een heel ander aspect van de feestdagen en de jaarwisseling op komst is dat het een goed moment is om terug te kijken en vooral vooruit te kijken. Wat was er goed afgelopen jaar en wat kan beter? Als we een beeld hebben van wat er beter kan (of moet) is de volgende vraag hoe wij dat gaan realiseren. Wat gaan wij anders doen om onze doelstellingen te realiseren?

Misschien dat deze vraag wel aanleiding geeft tot goede voornemens, die dan hopelijk langer in stand blijven dan tot Driekoningen.

Misschien is nu het moment om duidelijke afspraken te maken met uzelf, met collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers. Of is het tijd om nu echt met die metingen te gaan beginnen, KPI’s, productiviteitmeting, of om (meer) structuur aan te brengen in de bedrijfsvoering. Aardige bijkomstigheid is dat wij dan, als de markt aantrekt, er ook helemaal klaar voor zijn. Op zo’n manier kun je echt weer zin krijgen in het nieuwe jaar, terwijl er misschien eerst nog wel enkele vrije dagen aankomen!

Hoe dan ook: ik wens u in alle opzichten 'fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar'.

Frits de Wind - Logistiek Adviseur

Plaats een reactie (0)

Reageren