Drieluik: hout versus papier. Welk materiaal is het meest geschikt als pallet?

De papieren pallet, de plastic pallet en de metalen pallet. We hebben er vaak van gehoord, maar waarin verschillen ze nou precies van hun houten concurrent? In dit drieluik bespreekt LogistiekProfs de voordelen en de nadelen van elk type pallet. Vorige week trapten we af met de plastic pallet, deze week zoomen we in op de papieren variant: favoriet bij meubelgigant IKEA.

De papieren pallet maakte een aantal jaren geleden zijn introductie op de palletmarkt. En niet zonder succes. Zo kondigde IKEA kondigde 2011 aan dat het de houten pallet inruilde voor zijn papieren concurrent. De papieren pallet is het overwegen waard om de volgende punten:

 • de pallet is zeer licht. Hij weegt minder dan de houten én de plastic variant. Het model dat IKEA gebruikt is 90 procent lichter dan de houten voorganger. Dit heeft een behoorlijke impact op de vervoerskosten;
 • papieren pallets zijn vrij van schimmels en insecten en dus hygiënischer dan houten pallets;
 • in sommige landen zijn reguliere houten pallets niet toegestaan Met papieren pallets kunt u in wel in elk land terecht;
 • de pallet is volledig recyclebaar. Na gebruik kan hij gewoon bij het oud papier. De pallets hoeven dus ook niet retour, wat bij bijvoorbeeld plastic pallets wel nodig is omdat ze zo duur zijn.

En dat recyclen blijkt ook nodig, want de papieren pallet heeft een korte levensduur. Veel pallets kunnen maar enkele keren worden gebruikt. Daarnaast heeft de papieren pallet nog twee belangrijke minpunten:

 • de pallets zijn in principe niet in staat om zeer zware ladingen te dragen. Toch zijn er al veel soorten op de markt die wel degelijk sterk zijn. Zo stelt IKEA dat het model dat zij gebruikt een lading van maximaal 750 kilo kan dragen.
 • de pallets zijn minder goed bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden. Kanttekening hierbij is dat producenten volop pallets aan het ontwikkelen zijn die hier wel tegen bestand zijn. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.

Al met al lijkt de papieren pallet een goed alternatief voor de houten standaard. Toch vragen critici zich af of IKEA zich niet te vroeg rijk rekende met de besparing op de transportkosten. De meubelretailer blies hoog van de toren toen het overstapte op papieren pallets, maar laat zich er vier jaar na dato niet meer over uit.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (1)

Reageren
 • Pim van The Tag Factory
  12.05.2015 - 10:25 uur | Pim van The Tag Factory

  Papieren pallets zijn slap (lees gevaarlijk) en alleen bruikbaar voor binnengebruik. Houten pallets (EPAL) daarentegen zijn altijd stabiel en veilig.