‘Doos op maat’-machine versus stapeltools

‘Doos op maat’-machine versus stapeltools

Een ‘doos-op-maat’-machine scant de afmetingen van iedere order en snijdt een doos op een zo klein mogelijke maat. Deze doos wordt vervolgens om de order heen gevouwen, dichtgeplakt en met een label verzendklaar gemaakt. De machine is volledig flexibel wat betreft de vorm, afmetingen en het aantal producten (singles of multies) dat in één doos moet worden verstuurd.

Is een ‘doos op maat’-machine voldoende? Creëert een combinatie van machine en stapeltools een nog hogere winstmarge? Wij delen onze visie:

1. Reductie transportvolume
Een ‘doos-op-maat’-machine belooft een volumereductie van 50% t.o.v. standaard dozen, met als gevolg lagere transportkosten, er is geen onnodig vulmateriaal en circa 20% minder kartonverbruik.Klopt, wanneer het gaat over slechts 1 product. Maar hoe vaak verstuurt u slechts 1 product? Voor het verzenden van een multi-verpakking moet uw werknemer eerst handmatig optimaal stapelen om vervolgens een ‘doos op maat’ te creëren. Een stapeltool zal eerst de optimale stapeling berekenen om vervolgens het kleinere volume van een gepaste doos te voorzien.

2. Aantal orders per dag
Elke ‘doos-op-maat’-machine heeft een maximaal aantal orders per dag. Sommige verwerken 500 orders, andere verwerken al snel 1.000 orders of meer per dag.Wat bij piekperiodes zoals kerst en Sinterklaas? De kans is reëel dat uw machine de toestroom niet kan verwerken en u manuele inpakkers moet inschakelen. De reductie die u gewonnen heeft bij de ‘doos op maat’-machine verdwijnt door de handmatige verwerking. Een stapeltool biedt dan visuele instructies waardoor uw stapeling sneller en efficiënter zal gebeuren

3. Kleinst mogelijke doos zonder vulmateriaal
De machine belooft steeds de kleinst mogelijke doos zonder vulmateriaal, maar in realiteit is dit niet altijd mogelijk. Elke machine heeft immers te maken met een bereik. Dit wil zeggen dat de machine rekening moet houden met minimum en maximum afmetingen.Stel dat uw machine een bereik heeft van 20cm tot 100cm in de hoogte. Wat doet u dan met producten die 10 cm hoog zijn? Hiervoor heeft u nog steeds vulmateriaal nodig. Een stapeltool werkt met standaardverpakkingen die niet gekoppeld zijn aan een bereik waardoor u nog kleinere (of grotere) dozen op maat kan gebruiken.

4. Stapelen na ‘doos op maat’
Uw producten in een optimale doos verpakken is slechts de eerste stap. Nu moet u ze ook nog efficiënt op een pallet plaatsen en versturen met uw transporteur. Voor deze stap biedt een ‘doos op maat’-machine geen oplossing. Met name bij ‘high mix -low volume’ kunt u hiermee soms een pallet meer verzenden dan nodig.

Is een stapeltool beter dan een ‘doos op maat’-machine? Nee, maar het is wel een mooie aanvulling!

Johan Faes - Consultancy in verpakken


Blijf altijd op de hoogte
Meld uzelf nu aan voor de LogistiekProfs nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.


Plaats een reactie (3)

Reageren
 • Martijn van 't Hof
  17.02.2016 - 15:26 uur | Martijn van 't Hof

  De dozen die op maat gemaakt worden hebben idd allemaal een andere afmeting en zijn daarna handmatig lastig om goed te stapelen.
  De complexiteit van dit stapelproces wordt zo ook sterk vergroot en daar zijn oplossing voor in de vorm van stapel tools die niet alleen het juiste formaat doos aan kunnen geven om de artikelen in te verpakken maar ook hoe de artikelen erin gestopt moeten worden en daarna ook hoe de gesloten dozen weer optimaal gestapeld moeten worden.

 • Bert Wolters
  16.02.2016 - 11:18 uur | Bert Wolters

  De 'doos-op-maat'-machine is al een hele verbetering en er kan inderdaad nog meer worden geoptimaliseerd. Selecteert de 'doos-op-maat-machine' ook pakketjes die in een gewone envelop passen? Daar hoeft niet eens karton omheen en ook dat scheelt weer. Ook kunnen veel pakketjes van webwinkels best zonder blisterverpakking: de klant heeft immers al gekozen, dus de aandacht trekkende blisterverpakking is dan overbodig.

 • Hessel Visser
  16.02.2016 - 09:54 uur | Hessel Visser

  Mooi stuk Johan. Er zijn nog veel meer zaken die een rol spelen. Wat is de stapelbaarheid van op maat gemaakte verpakkingen? De besparing qua ruimte gaat alleen op als deze dozen ook 100% stapelbaar zijn. De complexiteit van dit stapelproces wordt zo ook sterk vergroot. In de jaren 90 was modulariteit van verpakkingen sterk in de belangstelling. Er was zelf een Stichting Collomoduul (bij het CBL). Helaas zien we hier weinig van terug. Misschien is het goed om de verschillende alternatieven eens verder op een rijtje te zetten.