De functie-eisen van een goede logistiek planner

Vincent wiers op 8 januari 2015 | 3 minuten leestijd

Planning heeft een grote invloed op de operationele prestatie van ondernemingen. En omdat planning nog grotendeels een handmatige taak is, zijn het de planners van deze wereld die voor een belangrijk deel bepalen hoe efficiënt en effectief een bedrijf opereert. Maar wat weten we nu eigenlijk van logistiek planners? Niet al te veel. Sommige bedrijven zien logistiek planners met name als een kostenpost – dit zijn met name het soort bedrijven die zo’n beetje alles beschouwen als kostenpost. Zij willen het plannen graag laten uitvoeren in lage lonen landen – offshoren – en centraliseren in een zogenaamde control tower.

Vage informatie integreren
Er zijn ook logistieke bedrijven die het plannen zien als een bijna magisch proces, waar niet-planners weinig van snappen. Gelukkig zitten er ook bedrijven tussen die snappen dat menselijke planners hun sterke en zwakke kanten hebben, en dat het de kunst is om die sterke kanten te ontwikkelen en de zwakke kanten te ondersteunen. Menselijke planners zijn er met name goed in om grote hoeveelheden vage informatie te integreren. Ze kunnen hun strategie aanpassen aan de situatie en ze zijn in staat om het planningsprobleem zelf te beïnvloeden, door te onderhandelen of creatieve oplossingen te zoeken. Ze kunnen hierbij prima geholpen worden door planningssystemen, die de grote hoeveelheid berekeningen kunnen uitvoeren die het gevolg zijn van een planningsbeslissing.

“Ik ken geen bedrijven die specifiek hebben nagedacht over de functie-eisen van een logistiek planner”

Brandjes voorkomen in plaats van blussen
De logistiek planner blijft in de meeste gevallen degene die de beslissingen neemt. Ik ken geen bedrijven die specifiek hebben nagedacht over de functie-eisen van een logistiek planner, terwijl de impact op de prestatie groot is. Bij het kiezen van een goede planner moet worden gedacht aan de volgende eigenschappen: een goed geheugen, aandacht voor detail, een open en faire attitude, stressbestendig, een evenwichtige en stabiele persoonlijkheid die tegen een stootje kan, georganiseerd, vaardigheden om te communiceren en te onderhandelen, een nieuwsgierige instelling, creatief, voorliefde voor puzzelen, en een zekere mate van bescheidenheid. Een logistiek planner moet zeker niet een persoon zijn die ervan houdt om met veel kabaal van het ene naar het andere brandje te rennen – de logistiek planner moet er nu juist voor zorgen dat dat brandje helemaal niet was ontstaan. Personen die graag de held uithangen, zullen onbewust problemen laten escaleren totdat de rook er uit komt!

Wat maakt een logistiek planner volgens u goed? Laat het me weten!