​De dagen worden langer!

Frits de wind op 18 maart 2015 | 3 minuten leestijd

‘De dagen worden langer’. Je hoort het, je leest het, maar vooral zie je het ook. ’s Morgens is het beduidend eerder licht dan een paar weken geleden en soms lukt het al weer om ’s avonds voor het donker thuis te zijn. Na een winterslaap begint de natuur zich op te maken voor een nieuwe cyclus. In de logistiek zijn wij niet zo van de ‘winterslaap’. Wij gaan altijd door en moeten presteren, zeker als de klant daarom vraagt.

De natuur begint aan een nieuwe cyclus en dat is misschien een mooie aanleiding voor ons om eens te kijken of het ook niet tijd wordt voor vernieuwing, niet zo zeer om te vernieuwen, maar wel om te verbeteren.

Wij moeten (voortdurend) kijken of zaken slimmer kunnen, efficiënter, of wij dezelfde resultaten kunnen bereiken met minder kosten, minder inspanning, maar misschien is het voorjaar ook wel een goed moment om te kijken hoe het met die inspanning zit, bij ons en bij onze medewerkers.

Onze eigen dagen moeten niet steeds langer worden. Een goede balans tussen werken en ontspannen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar komt uiteindelijk de productiviteit ook ten goede. Natuurlijk kan het helemaal geen kwaad om, als het werk erom vraagt, een keer langer door te gaan, overuren te maken, maar structureel lange dagen maken geeft aan dat er ergens iets niet goed zit.

Medewerkers die structureel (te) lange dagen maken, gaan minder goed presteren, hetzij omdat zij ziek worden, minder gemotiveerd raken of simpelweg door een ingebouwd natuurlijk mechanisme dat zegt dat als je nog lang te gaan hebt, je het tempo daaraan moet aanpassen. Een schaatser die de 10 km schaatst, houdt nu eenmaal ook niet hetzelfde tempo aan als in de 100 m sprint.

Pieken in de werkzaamheden laat ik buiten beschouwing, die zullen er altijd weer zijn en vaak ligt de kracht van logistiek juist in de manier waarop wij daarmee om (kunnen) gaan. Laten wij eens kritisch gaan kijken naar de ‘normale’ werkdag. Als de zaken ‘lekker lopen’, presteert iedereen op een gezonde manier. Mocht dat niet vanzelfsprekend zijn, dan moeten wij misschien een keer kritisch naar onze processen kijken, naar de planning en eventueel andere invloedsfactoren.

Uiteindelijk zou dan iedereen op een ‘normale’ tijd naar huis moeten kunnen om zo extra te kunnen genieten van ‘de dagen die steeds langer worden’.

Ik wens u goede zaken en een prettig voorjaar.

Frits de Wind – logistiek adviseur