Acht tips voor samenwerking met een logistiek dienstverlener

Logistiekprofs op 19 mei 2015 | 2 minuten leestijd

Het kan zeer aantrekkelijk zijn om als bedrijf uw logistiek (of delen daarvan) uit te besteden. De logistiek dienstverlener kan u immers ‘ontzorgen’. Maar om ontzorging te bewerkstelligen is wel een goede samenwerking nodig en is het bovendien belangrijk dat u de juiste verwachtingen heeft. Daarom doet u er goed aan een aantal stappen te doorlopen voor u de samenwerking met een logistiek dienstverlener aangaat.

Motivatie
Logistics Bureau maakte hiervoor een overzichtelijke infographic. Hierin ligt vooral de nadruk op de motivatie en op het kiezen van de juiste logistiek dienstverlener. Denkt u bijvoorbeeld dat u door het uitbesteden van de logistiek geld kunt besparen? Dan zal u thuiskomen van een koude kermis. Uitbesteden is duur, maar verstandig als u gebruik wilt maken van slimme technologie, expertise en als u de mogelijkheid wil hebben om snel op te schalen.

Lees ook: Vier tips tegen een overvol magazijn

Selectie logistiek dienstverlener
Als u daar vervolgens uit bent en u weet welke delen van uw logistieke activiteiten u wil uitbesteden, is het belangrijk om zeer selectief te zijn in het kiezen van een logistiek dienstverlener. Ga met meerdere partijen in gesprek en verzeker uzelf ervan dat zij ervaring hebben in uw branche. Belangrijk is dat u gedetailleerd heeft vastgelegd wat de opdracht is en wat u van de dienstverlener verwacht. Volgens Logistics Bureau loont het om bij alle partijen langs te gaan en kennis te maken met de persoon die de implementatie verzorgt.

Plannen implementatie
Als u een keuze heeft gemaakt, is het van belang dat u samen een planning maakt voor de implementatie. Ga hierbij uit van een tamelijk lange periode en houdt er rekening mee dat u niet alles kunt plannen. Wanneer u vervolgens gaat onderhandelen over het contract, moet u kijken naar de investering die de samenwerking vergt. Doet u een grote investering? Dan loont het om het contract voor een langere termijn af te sluiten.

Bekijk hieronder de infographic van Logistics Bureau.

Redactie LogistiekProfs