5 voordelen van goede stapelsoftware

5 voordelen van goede stapelsoftware

Wanneer gesproken wordt over stapel software tools leeft vaak de perceptie dat het belangrijkste doel is dat er zo optimaal mogelijk gestapeld wordt, om zo transportkosten te minimaliseren. Optimaal stapelen leidt namelijk tot de beste verdeling van uw producten in dozen, op pallets, in containers en vrachtwagens, waardoor het verstuurde volume geminimaliseerd wordt. Dit is zeker niet onbelangrijk, maar de voordelen van goede stapelsoftware gaan verder.

First time right
Het stapelresultaat is niet alleen optimaal maar ook in één keer goed. Tijdverlies door handmatig passen en meten behoort tot het verleden. De productiviteit zal hierdoor sterk toenemen.

Minder schade
Wanneer kwetsbare producten niet zorgvuldig genoeg worden verpakt ontstaan transportschades (of DOA’s). Geavanceerde stapeltools kunnen rekening houden met specifieke producteigenschappen zoals “fragiliteit” en “do not stack”, waardoor het aantal transportschades wordt geminimaliseerd.

“Just in time” plannen
Een koppeling met ERP, WMS en/of TMS is geen probleem voor high-end stapelsoftware. Hierdoor wordt al vrij snel na het invoeren van een order duidelijk hoe de zending eruit ziet. Met deze informatie kunt u de afdeling logistiek tijdig informeren en kan deze informatie gebruikt worden om accuraat het transport te plannen. Zo voorkomt u dat u “last minute” transport moet regelen of afzeggen.

Iedereen kan stapelen
Door de visuele 3D output uit de stapelsoftware is er geen training of diepgaande kennis vereist. Werknemers krijgen op eenvoudige wijze stapelinstructies. Het resultaat is een grotere flexibiliteit onder uw werknemers.

Tevreden klanten
Uw magazijnmedewerkers kunnen onmogelijk alle specifieke behoeften van de producten én klanten kennen. Geavanceerde stapelsoftware geeft u de mogelijkheid om per klant of zelfs per bestemming eisen en beperkingen te definiëren. Elke klant zal zijn producten ontvangen op de gewenste manier.

Ook de eerder genoemde koppeling met ERP kan bijdragen aan klanttevredenheid. Bij het invoeren van de order is dan al duidelijk hoe deze geleverd zal worden, dus kunt u uw klant daarover informeren. Zo kan deze zijn capaciteit en warehouse ruimte plannen. U kunt zelfs zover gaan dat u uw klant informeert waar specifieke producten zich bevinden. Dit kan relevant zijn als u volledige truckloads levert met een grote mix aan producten.

Zo ziet u dat de voordelen van stapelsoftware verder gaan dan puur de functie van volume optimalisatie.

Mark Ruiter - Business Development Director Faes Packaging Consultants (FPC)


Plaats een reactie (3)

Reageren
 • Dit is een reactie van een schrijvend prof
  31.05.2016 - 13:26 uur | LogistiekProfs

  Beste Mickel,
  Bedankt voor je oplettendheid! We hebben de afbeelding aangepast.
  Redactie LogistiekProfs

 • Mickel Roovers
  24.05.2016 - 10:24 uur | Mickel Roovers

  off topic, maar waarom staat er een foto bij van een onveilige situatie?
  Op deze manier mag er bij ons zeker niet gelost worden, laadklep moet onder de dock-leveller.

 • 17.05.2016 - 20:19 uur | Johan Faes

  Efficient stapelen gaat verder dan alleen reductie van het volume. Standaardisatie en activity based costing (ABC) spelen ook een rol. Aan standaardisatie is direct inkoopvoordeel te koppelen en ABC zie je terug op je payroll.