5 eigenschappen waar uw volgende TMS aan moet voldoen

In de logistiek is het raadzaam om gebruik te maken van een Transportmanagementsysteem (TMS). Met een dergelijk systeem kunt u efficiëntie in de supply chain bevorderen en klanten tevreden houden. Maar het kiezen van een TMS blijkt soms nog lastig. Er zijn tegenwoordig honderden aanbieders op het gebied van TMS. Om te zorgen dat het TMS aan uw eisen en wensen voldoet kunt u het beste kiezen voor een systeem met de volgende 5 functionaliteiten.

1. Contract management.
Het is niet onwaarschijnlijk dat u bij meerdere transportdiensten contracten heeft, die onderling van elkaar verschillen. Met het juiste TMS kunt u deze contracten digitaal managemen en vergelijken. Met dit systeem ziet u direct welke vervoerder het meest goedkoop is. Daarnaast is het belangrijk dat een TMS de precieze kosten van verzending kan berekenen, zodat u precies weet welke tarieven u kunt vragen

2. Risicomanagement
Als u gevaarlijke materialen of stoffen vervoert, vergt dat voorbereiding. U moet uw papierwerk in orde hebben en de vracht moet worden voorzien van de juiste stickers. Bij het vervoeren van gevaarlijk materiaal is het dus belangrijk dat u een TMS kiest dat dit papierwerk voor u verzorgt.

3. Internationale functionaliteiten
Deze eigenschap is alleen van belang als u van plan bent internationaal zaken te doen. In dat geval moet een TMS over meerdere talen beschikken, wisselkoersen kunnen berekenen en hulp moeten bieden bij het kiezen van zee of luchtvervoerders. Bovendien zou een TMS inzicht moeten bieden in de lokale belastingen en het benodigde papierwerk.

4. Zichtbaarheid op productniveau
Als verzenden een belangrijk onderdeel van uw bedrijf is, dan moet u producten die verstuurd worden kunnen traceren. Een TMS zou u precies moeten laten zien waar een product is en het moeten melden wanneer er een afwijking te zien is. Door dit naar uw klanten te communiceren bent u een transparante partner om mee samen te werken.

5. Analyseren van data
Het runnen van een bedrijf gaat gepaard met een gigantische hoeveelheid data. Een goed TMS biedt u de mogelijkheid om uw bedrijfsvoering te analyseren en de data te gebruiken voor het minimaliseren van de logistieke kosten, het reduceren van verzendtijden en het ontwikkelen van KPI's

Belangrijk om te onthouden is dat elk bedrijf zijn eigen prioriteiten heeft. Naast bovenstaande punten kunnen er dus nog een aantal extra functionaliteiten zijn die op uw bedrijf van toepassing zijn. Wat vindt u belangrijk in een TMS? Laat het ons in een reactie weten.

Redactie LogistiekProfs

Plaats een reactie (1)

Reageren
  • rob brekelmans
    06.03.2015 - 10:52 uur | rob brekelmans

    Inhoudelijk zeer mager artikel en nietszeggend over de ware aard van een TMS- Transport MANAGEMENT systeem.
    Ik ben nauw betrokken bij een WMS selectie van een van onze klanten en dacht eerlijk gezegd dat dit artikel mij echt verder zou helpen. Niet dus. Beter een expert een artikel laten schrijven dan een redactie-artikel waaruit het ontberen van de kennis blijkt. Sorry maar mooier kan ik het niet maken