Van innovatie naar implementatie: 'Doe mee met nieuwe systemen en pilots'
Supply Chain Management 17.04.2019 | Branchenieuws

Van innovatie naar implementatie: 'Doe mee met nieuwe systemen en pilots'

Economische en maatschappelijke ontwikkelingen als de Brexit en het Klimaatakkoord dwingen de logistieke sector tot maatregelen. Wie in deze tijden concurrerend wil blijven, moet innoveren. Hoe ga je daar als sector mee aan de slag? Door woorden om te zetten in daden, luidde de boodschap tijdens het congres van de Topsector Logistiek. 

“We staan aan de vooravond van een paradigmashift van vervoer en transport”, verkondigde Cora van Nieuwehuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat bij de opening van het congres in Stadion Feijenoord. De toekomst van logistiek en transport draait volgens de minister op drie pijlers: digitale innovaties, duurzaamheid en nieuwe, diepere manieren van samenwerking. “Om te winnen moet iedereen meedoen: onderwijs, overheid en ondernemers. Doe mee aan de nieuwe systemen, aan experimenten met synchromodaal vervoer, smart mobility, aan pilots en testen. Alleen door met lef samen te werken maken we de slag naar een 21ste-eeuwse logistieke sector.” 

Resultatenboek Topsector Logistiek

Aad Veenman, die aan het roer staat van de Topsector Logistiek, overhandigde aan minister Van Nieuwehuizen het Resultatenboek, een overzicht van de innovaties die het afgelopen jaar een rol speelden in de sector. Niet alleen de onderzoeken, maar ook de implementatie ervan worden in het Resultatenboek uitgelicht. 

Van innovatie naar implementatie

Want de stap van innovatie naar succesvolle implementatie is een grote. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat het mkb aan de slag gaat met aanwezige technologieën? Over die vraag bogen leden van overheid, wetenschap en bedrijfsleven zich tijdens een paneldiscussie. “De oplossingen zijn er wel, maar die moeten wel worden geïmplementeerd”, meende Marielle van Spronsen, Program Manager CSR bij PostNL. “Elektrische auto’s komen er bijvoorbeeld wel, maar het gaat om samenwerking, efficiency, bundeling.”

Dat erkende ook Robbert van der Waal, werkzaam bij Samsung en sinds kort voorzitter van het TKI Dinalog bestuur. Als voorbeeld noemt hij de mogelijkheden van data. “Daarmee begeven we ons in momenteel in het midden. Er is gedragsverandering nodig om stappen te kunnen zetten met die data.” Neem bijvoorbeeld de planner, die in de nabije toekomst over volledig andere vaardigheden dient te beschikken.

Meerwaarde onderwijs

Om de implementatie van innovaties te bevorderen, wordt samenwerking met het onderwijs aanbevolen. Annemarie Terpstra, commercieel directeur bij Combi Terminal Twente ondervond recentelijk nog de meerwaarde van studenten voor het bedrijfsleven. “Daar wordt binnen het bedrijf soms sceptisch op gereageerd. Toch hebben studenten het onlangs voor elkaar gekregen om na tien weken onderzoek de taken van een van onze medewerkers voor negentig procent overbodig te maken. Daar was de desbetreffende persoon overigens erg blij mee.” 

De dagvoorzitter vroeg minister van Nieuwehuizen ten slotte wat de overheid gaat doen om de implementatie van innovaties te versnellen? Openstaan voor innovaties, antwoordde de minister. "Door niet meteen nee te schudden. Ook wij willen graag stappen naar de toekomst zetten." 

Het Resultatenboek van de Topsector Logistiek is hier te downloaden.
Afbeelding: Topsector Logistiek

Plaats een reactie (0)

Reageren