IKEA gaat niet gratis bezorgen: ‘Gratis leveringen bestaan niet’

Logistiekprofs op 11 februari 2019 | 2 minuten leestijd

IKEA wil online groeien, maar niet door haar verzendkosten te schrappen. Gratis thuisbezorging bestaat namelijk niet, stelt IKEA-ceo Jesper Brodin.

In een interview met De Tijd doet de topman uit de doeken dat IKEA in de toekomst sneller gaat bezorgen. Consumenten kunnen kiezen voor next day of same day delivery. Daarvoor breidt IKEA het magazijngedeelte van sommige filialen uit. 

Transparantie

Consumenten blijven daar echter wel voor betalen. Mogelijk zelfs meer dan nu. Nu variëren de verzendkosten van 2,99 tot 114 euro. “Gratis leveringen bestaan niet”, aldus Brodin. “Niemand brengt spullen écht gratis naar je thuis. Ofwel verreken je de kosten in de prijs van je product ofwel reken je een toeslag aan. Wij doen transparant het laatste.” 

Laagste prijs in de winkels

Op het argument dat grote spelers als Zalando wel degelijk zelf betalen voor leveringen en daarbij op winst inleveren, zegt de topman: “Dat klopt, maar wij hebben beslist dat we niet gaan voor gratis, want dan straffen we de klanten die naar onze winkels komen. Daar zal altijd de laagste prijs te vinden zijn.” 

Elektrisch vervoer

IKEA stapt de komende jaren over op elektrisch Transport. Tegen 2025 levert het alle meubelen met elektrische voertuigen. “Dat is geen weldoenerij”, zegt Brodin. De topman noemt het een investering die ’trager een return oplevert’. “De grootste bedreiging voor ons businessmodel is dat we in denial zijn over het klimaat. Ik ben een believer in elektrisch rijden. Nu is het duur, maar binnenkort is het duur om het niet te doen. Sneller dan mensen denken. En als we ons daarin vergissen, is dat prima voor mij.”

Gerelateerde artikelen