Herstel export hapert door problemen in de supply chain

Logistiekprofs op 18 juni 2021 | 2 minuten leestijd

Het voorzichtige herstel van de Nederlandse export hapert. Dat komt vooral door leveringsproblemen. Bedrijven zijn veel tijd kwijt aan het stroomlijnen van hun goederenstroom, waardoor ze niet kunnen profiteren van de aantrekkende vraag. 

Uit de maandelijkse Corona Export Monitor van evofenedex en kreditverzekeraar Atradius komt naar voren dat 45 procent van de exporterende bedrijven nog steeds last heeft van de impact van corona op de omzet. Op jaarbasis gaat het om een geschat omzetverlies van ruim 20 procent. Ongeveer 17 procent van de bedrijven verwacht juist een omzetstijging, van gemiddeld 13 procent over heel 2021. 

Tekort aan grondstoffen en hoge kosten

Veel bedrijven menen dat het herstel sneller zou kunnen gaan. De vraag trekt inmiddels aan, maar er zijn vaker leveringsproblemen. Er is een tekort aan bepaalde grondstoffen en aan halfgeleiders en computerchips, waardoor de prijzen stijgen. Ook voor het internationale containervervoer moeten exporterende bedrijven dieper in de buidel tasten. “Soms moeten fabrieken zelfs een dag dicht omdat ze niet verder kunnen werken. Zo is het moeilijker voor bedrijven om te kunnen profiteren van de aantrekkende vraag”, ziet Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex.

Wendbare supply chain

Evofenedex verwacht dat de problemen in de keten nog wel even aan zullen houden. De ondernemersvereniging drukt bedrijven op het hart om vooruit te plannen, en een plan B te hebben als een leverancier niet kan leveren. “Eens te meer is het belang van een wendbare supply chain bewezen”, zegt Johan Kerver, manager Supply Chain Management bij evofenedex. “Hierbij is het noodzakelijk dat de samenwerking tussen de verkoop- en de logistiekafdeling goed geregeld is. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijkheden van reshoring en nearshoring om meer grip te krijgen op je goederenstroom.”

Afbeelding: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen